Search
Close this search box.

OGIST RODEN VAJAR ZA SVA VREMENA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

RAJKO R. KARIŠIĆ

RODENOVE RUKE, KOJE SU ZNALE DA DO PERFEKCIJE I SA POSEBNOM UBEDLJIVOŠĆU DOČARAJU STANJE DUHA I TELA, IZVAJALE SU MNOGE SKULPTURE U DO TADA NEPOZNATOM STVARALAČKOM MANIRU. NJEGOVI SAVREMENICI SU MU SE DIVILI, NAJČEŠĆE ZATEČENI U NEVERICI DA SVE TO MOŽE DA SE IZVEDE NA TAKO SAVRŠEN NAČIN. ČUVENA SKULPTURA POLJUBAC PLENI POSMATRAČE JEDNOM NOVOM PREDSTAVOM SENZIBILNOSTI U ODNOSU DVOJE LJUDI.

Kada rešite da odete u Pariz, grad svetlosti, ljubavi i umetnosti, grad koji turistima iz celog sveta nudi mnogobrojne sadržaje, normalno je da se zapitate šta od svega toga treba videti, kuda otići, gde provesti to kratko vreme koje imate na raspolaganju. Pre odlaska na put normalno je da sebi napravite neke prioritete, kako biste na najbolji mogući naćin iskoristili vreme odvojeno za razgledanje ove turističke destinacije.

Moja supruga i ja smo imali sreću da nekoliko puta boravimo u ovom gradu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kada odlazite iz njega, u vama se rađa želja da ga ponovo posetite jer je on kao magnet koji vas jednostavno privlači sebi. Posetili smo mnoga mesta, kako u Parizu tako i van njega, koja su nas jednostavno ostavila bez daha. Tu je bio i neizbežni fotoaparat, neodvojivi i nezaobilazni deo prtljaga koji omogućava da kasnije, pregledajući zabeležene svetlopise, ponovo boravite na lepim i čarobnim mestima njime zabeleženim.

Jedno od mesta zabeleženo svotlopisima fotoaparata – mog ‘trećeg oka’, bio je i Rodenov muzej. Muzej se nalazi u sedmom arondismanu, na adresi 77 Rue de Varenne, u divnoj zgradi sagrađenoj u 18. veku, koja je prvobitno bila hotel po imenu Biron, sa velikim lepo održavanim parkom. Do Muzeja se lako stiže jer se nalazi nedaleko od Ajfelovog tornja i u neposrednoj je blizini Muzeja Doma invalida, u kome je sahranjen veliki francuski vojskovođa Napoleon. 

Ogist Roden, pravim imenom Fransoa Ogist Rene Roden, rođen je 12. novembra 1840. godine u Parizu. Umro je 17. novembra 1917. godine u mestu Meudon u Francuskoj. Nekoliko nedelja nakon naše posete, muzej je zatvoren radi rekonstrukcije koja je trajala pune tri godine. Ponovo je otvoren u čast proslave 175. godišnjice Rodenovog rođenja. Te 2015. godine posetiocima je pružena prilika da vide potpuno novu postavku sa oko 200 do tada neizloženih dela ovog vajara raskošnog talenta.

PARKOM KOJI SE PROSTIRE ISPRED ZGRADE MUZEJA DOMINIRA NEKOLIKO POZNATIH SKULPTURA. PRE SVEGA TU JE JEDNO OD NAJPOZNATIJIH RODENOVIH OSTVARENJA, MISLILAC, ZATIM SU TU MONUMENTALNO OSTVARENJE VRATA PAKLA, GRUPNA SKULPTURA GRAĐANI KALEA, SKULPTURE BRONZANO DOBA, UGOLINO I NJEGOVA DECA, SPOMENIK BALZAKU I MNOGA DRUGA DELA KOJA POSETIOCE OSTAVLJAJU BEZ DAHA. ČITAVO OKRUŽENJE DELUJE NESTVARNO.

Jedan broj eksponata činile su slike njegovih prijatelja slikara Van Goga, Monea i Renoara. U novoj postavci našao se i izvestan broj radova Kamij Klodel, najpre Rodenove učenice, zatim modela i ljubavnice. Dakle, želja da posetim ovaj Muzej mi se, konačno, ispunila. S obzirom na značaj, veličinu Muzeja i broj eksponata koje je trebalo videti, predviđeno vreme je bilo isuviše kratko, tako da smo planove za posete drugim muzejima pomerili za neki drugi dan. Rodenu i njegovim skulpturama smo posvetili ceo dan i nismo se pokajali.

RODEN JE ČESTO ISTICAO DA ONO ŠTO MNOGI SMATRAJU RUŽNIM U PRIRODI, OBIČNO POSTAJE NEVIĐENA LEPOTA U UMETNOSTI.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Trebinje
Turska, Mesopotamija i Kapadokija