Search
Close this search box.
congress

Apartmani Royal gardens

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BRANISLAV MITROVIĆ I JELENA KUZMANOVIĆ

OBJEKAT:

POSLOVNO – APARTMANSKI KOMPLEKS

LOKACIJA:

BUDVA, CRNA GORA

POVRŠINA:

14.500 m2

FOTOGRAFIJE:

RELJA IVANIĆ

POSLOVNO-APARTMANSKI KOMPLEKS ROYAL GARDENS JEDNO JE OD NAJZNAČAJNIJIH REALIZACIJA SAVREMENE ARHITEKTURE U REGIONU CRNOGORSKOG PRIMORJA. OVO ZDANJE KARAKTERIŠU OSOBEN KONCEPT I PRIMENA SAVREMENIH DIZAJNERSKIH REŠENJA, ŠTO GA SVRSTAVA U NOVU GENERACIJU HOTELSKE ARHITEKTURE NA OBALI JADRANSKOG MORA.

Royal Gardens, objekat stambenih i poslovnih apartmana, predstavlja prostorni koncept koji odudara od dosadašnje gradnje i arhitekture ovog područja. Spajanjem zahteva investitora sa prirodom lokacije na kojoj se objekat nalazi, dobijeno je jasno i čisto rešenje koje odgovara arhitekturi Mediterana i objedinjuje savremeni koncept sa principima zelene arhitekture, dostojno svoga imena ‘kraljevskih vrtova’.

Objekat je izgrađen na istaknutoj lokaciji mediteranskog grada Budve, uz samu obalu mora. Nalazi se u neposrednoj blizini luke i starog grada, između gradskog parka i magistralnog puta. Autorima ovog dela, arhitektima Branislavu Mitroviću i Jeleni Kuzmanović, lokacija i okruženje su zadali jasan, ali težak zadatak implementacije novog arhitektonskog dela u postojeću celinu. Parcela se prostire u pravoj liniji prema moru, direktno je usmerena ka luci i marini i nalazi se na razmeđi starog i novog jezgra grada. Oblik parcele je nalagao da njena iskorišćenost bude potpuna, a okruženje interaktivno, pa je takva i sama postavka objekta.

U savremenoj arhitekturi ovakav koncept je sve zastupljeniji. U prostoru Budve i na granici starog i novog grada, Royal Gardens ne narušava istorijsko jegzro, već simboliše neprestani tok i spajanje prošlosti sa savremenim arhitektonskim tendencijama i pravcima. Objekat se sastoji od kružnog i eliptičnog svoda, kontinuirano povezanog u asimetričnu lučnu formu koja u celini asocira na oblik i simboliku velikog broda. Dve oble forme smanjuju svoj gabarit stepenastim ekscentričnim povlačenjem, ostavljajući prostor za prodor zelenila u svim delovima objekta.

Ceo objekat leži na postamentu pravilne forme koji je u potpunosti obavijen staklenom fasadom, pa ova transparentnost stvara iluziju lebdenja celog objekta nad tlom. Zakrivljena linija fasade asimetrično  meandrira na delu prema moru, a maksimum dostiže kružnom formom na uglu prema magistrali. Ovakvu monumentalnu celinu olakšavaju horizontalni elementi, trakasti useci u fasadi koji formiraju terase sa simbolikom paluba duž celokupne fasade, po svim spratovima objekta. Transparentnost upotpunjuju staklene ograde. Zahvaljujući njima, pogled je neograničen, a zelene oaze stvaraju neraskidivu vezu čoveka i prirode unoseći zelenilo i u vertikalni element objekta.

PREPOZNATLJIVA BELINA MEDITERANSKE ARHITEKTURE PRONAŠLA JE SAVREMENU PRIMENU U KONCEPTU ZAOBLJENE BRODSKE FORME.
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda