Alumil Exl1
NAJPOSEĆENIJE

O UREDNIKU

Značaj očuvanja životne sredine i primene ekološko-energetskih principa u arhitektonskoj formi, kao i uvođenje nove i čiste tehnologije i vrste energije kod novoprojektovanih i postojećih zgrada su trajno odredili moj pristup arhitekturi, a on sugeriše odbacivanje ego-motivisanih ekscesa 20. veka u korist socijalno odgovornih i ekološki integrisanih postupaka. To u suštini podrazumeva da arhitektura ima primarnu misiju progresa od ego-centričnog ka eko-centričnom. 

mr Vladimir Lovrić dia

Vladimir Lovric Foto Rade Kovac
Vladimir Lovric Foto Rade Kovac
Glavni i odgovorni urednik PORTALA www.ekokućamagazin.com
Glavni i odgovorni urednik MAGAZINA
ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU EKO KUĆA

“Ako želiš da hodas brzo, koračaj sam; ako želiš da stigneš daleko, koračaj sa nekim.”

Vladimir Lovrić – poznati arhitekta, enterijerista, dizajner, multimedijalni umetnik i teoretičar, pionir u primeni ekološki održivih i energetski efikasnih sistema u arhitekturi i utemeljivač primene solarne energije u arhitekturi u svetskim razmerama, autor velikog broja projekata za objekte različitih namena među kojima je i preko 1300 solarnih pasivnih kuća realizovanih širom Srbije, regiona i sveta –  je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je u okviru postdiplomskih studija  odbranio specijalistički rad i magistrirao na temu primene pasivnog načina iskorišćenja sunčeve energije u arhitekturi. Sudelovao je u izradi velikog broja naučnih projekata i učesnik je velikog broja simpozijuma, kongresa i izložbi širom sveta. U toku profesionalne karijere bio je zaposlen u preduzeću ENERGOPROJEKT – Arhitektura i urbanizam, Direkcija za izgradnju Beograda i birou za projektovanje NAŠ STAN.

Osnivač je i CEO ARHISOLARA DOO, preduzeća za projektovanje održivih, solarnih i energetski efikasnih objekata. Takođe je osnivač studija Lovrić ARCHITECTS koji se bavi teorijom, projektovanjem enterijera za objekte različitih namena i dizajnu za poznate svetske brendove.

Predsednik je udruženja EKOKULT+ i predsednik organizacionog odbora manifestacije i kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST, ex predsesnik ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i ex predsednik arhitektonske sekcije ULUPUDS-a i redovni član ISES (Internaciona Solar Energy Society).

Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada za profesionalni i umetnički rad među kojima su i Velika nagrada Srbije za umetnost i Nagrade za životno delo.