NAJPOSEĆENIJE

O kongresu

Logokongressajt.jpg
DANAS I U BUDUĆNOSTI SVAKO ARHITEKTONSKO I URBANISTIČKO REŠENJE I DELO MORA DA BUDE ODRŽIVO U SVIM SEGMENTIMA, U PROCESU PROJEKTOVANJA I PLANIRANJA, KAO I KASNIJE, U FAZAMA REALIZACIJE I EKSPLOATACIJE OBJEKATA, PRI ČEMU SE ISTOVREMENO MORA OBEZBEDITI MAKSIMALNA ZAŠTITA PRIRODNIH RESURSA – ZEMLJE, VODE I VAZDUHA. Nakon devet godina redovnog izlaženja i velikog broja organizovanih izložbi, kulturnih i edukativnih manifestacija, Magazin Eko kuća i Udruženje Ekokultplus, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, nastavili su put edukacije stručne i šire javnosti u domenu održivog i ekološkog pristupa projektovanju, organizovanjem velikog međunarodnog kongresa namenjenog arhitektima, projektantima i inženjerima tangencijalnih oblasti i studentima.
Exl 0 Saee2023

Ova značajna manifestacija se od tada redovno održava u prvoj nedelji oktobra svake godine u renomiranom, atraktivnom I celokupnom prostoru jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd. Postojanje ove jedinstvene, sada već tradicionalne manifestacije u kontinuitetu, doprinelo je da bude upisana u mapu značajnih arhitektonskih događaja u svetu. 

Kao glavni predavači na kongresu nastupaju poznati svetski arhitekti iz 10 eminentnih biroa I institucija iz 10 zemalja sveta koji će preneti svoja iskustva i znanja i prikazati recente projekte učesnicima kongresa. Kongres kroz sve segmente obuhvata značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala I proizvoda, savremenih tehnologija, sistema građenja I premanja objekata. 

Predavači su auditorijumu predstavili savremene svetske tokove u arhitekturi I graditeljstvu kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. To je ujedno i bila prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustva sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima. 

Od 2021. Godine u okviru kongresa održava se sada već tradicionalni 3. međunarodni konkurs MIKRO EKO KUĆA 2023 za mlade arhitekte I dizajnere do 30 godina kao I student odgovarajućih fakulteta. Ovogodišnji konkurs je otvoren 01.06 a rok za predaju radova je 01.09.2023. Proglašenje pobednika će se održati na ceremonijalnom otvaranju manifestacije kongresa u petak 06.10 u 19h. 

Ova velika manifestacija arhitekture realizovana je uz podršku vodećih domaćih i inostranih kompanija koje deluju u širokom dijapazonu arhitekture I arhitektonskog stvaralaštva, oblasti proizvodnje i usluga u domenu održivog razvoja i energetske efikasnosti koje su prepoznale značaj ovakvog vida edukacije domaćih arhitekata i inženjera i potrebu približavanja svetskih trendova domaćoj i regionalnoj stručnoj javnosti. 

Dosadašnji uspesi Kongresa pozicionirali su ga kao značajnu tradicionalnu manifestaciju u regionu koja predstavlja mesto susreta arhitekata, projektanata, učesnika kongresa sa predstavnicima poznatih brendova koji nastupaju kao izlagači i sponzori. Kongres su u kontinuitetu podržale i ambasade i kulturni centri kao I resorne državne institucije uz brojne stručne I medijske partnere koji su podržali učešće predavača iz svojih zemalja, generalni pokrovitelj ARHISOLAR doo, a stalni medijski pokrovitelj je RTS.

PRIMENA ODRŽIVIH EKOLOŠKIH PRINCIPA U ARHITEKTURI PREVAZILAZI PITANJE ENERGETSKOG PONAŠANJA OBJEKATA I MOGUĆNOSTI UŠTEDE ENERGIJE. ONA POKUŠAVA DA PRONIKNE U TAJNE DAVNO ZABORAVLJENOG PRIJATELJSTVA IZMEĐU EKOLOGIJE-ENERGIJE I ARHITEKTONSKOG OBLIKOVANJA, NUDEĆI ČOVEČANSTVU DA POVRATI SVOJE MESTO ČLANA ZEMALJSKE ZAJEDNICE U EKO-SISTEMU.

mr Vladimir Lovrić d.i.a.

glavni i odgovorni urednik EKO KUĆE

Više o kongresu možete saznati na: Oficijalni sajt Kongresa