Search
Close this search box.
congress
NAJPOSEĆENIJE

O kongresu

Logokongressajt.jpg

DANAS I U BUDUĆNOSTI SVAKO ARHITEKTONSKO I URBANISTIČKO REŠENJE I DELO MORA DA BUDE ODRŽIVO U SVIM SEGMENTIMA, U PROCESU PROJEKTOVANJA I PLANIRANJA, KAO I KASNIJE, U FAZAMA REALIZACIJE I EKSPLOATACIJE OBJEKATA, PRI ČEMU SE ISTOVREMENO MORA OBEZBEDITI MAKSIMALNA ZAŠTITA PRIRODNIH RESURSA – ZEMLJE, VODE I VAZDUHA.

Nakon šest godina redovnog izlaženja i organizovanja velikog broja izložbi, kulturnih i edukativnih manifestacija, Magazin EKO KUĆA i Udruženje EKOKULTPLUS u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu nastavili su put edukacije stručne i šire javnosti u domenu održivog i ekološkog pristupa projektovanju organizovanjem velikog međunarodnog kongresa namenjenog arhitektima, projektantima i inženjerima tangencijalnih oblasti i studentima.

Exl 0 Saee2023

Ova značajna manifestacija se od tada svake godine održava u prvoj nedelji meseca oktobra u celokupnom prostoru Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd. Postojanje ove jedinstvene, sada već tradicionalne manifestacije u kontinuitetu doprinelo je da Kongres bude upisan u mapu značajnih arhitektonskih događaja u svetu. 

Predavači na Kongresu su poznati svetski arhitekti iz 10 eminentnih biroa i institucija iz 10 zemalja sveta koji učesnicima prenose svoja iskustva i znanja i prikazuju svoje recente projekte. Kongres obuhvata značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala i proizvoda, savremenih tehnologija, sistema građenja i opremanja objekata. 

Predavači auditorijumu predstavljaju savremene svetske tokove u arhitekturi i graditeljstvu kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. To je ujedno i prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustva sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima. 

Od 2021. godine u okviru Kongresa održava se sada već tradicionalni međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA za mlade arhitekte i dizajnere starosti do 30 godina kao i za studente odgovarajućih fakulteta. Proglašenje pobednika se održava na ceremoniji otvaranja manifestacije i Kongresa. 

Ova velika manifestacija arhitekture realizuje se uz podršku vodećih domaćih i inostranih kompanija koje deluju u širokom dijapazonu arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva, u oblastima proizvodnje i usluga u domenu održivog razvoja i energetske efikasnosti. One su prepoznale značaj ovakvog vida edukacije domaćih arhitekata i inženjera i potrebu približavanja svetskih trendova domaćoj i regionalnoj stručnoj javnosti. 

Dosadašnji uspesi Kongresa pozicionirali su ga kao značajnu tradicionalnu manifestaciju u regionu koja predstavlja mesto susreta arhitekata, projektanata i učesnika Kongresa sa predstavnicima poznatih brendova koji nastupaju kao izlagači i sponzori. Kongres su u kontinuitetu podržale i ambasade i kulturni centri kao i resorne državne institucije iz zemlje porekla predavača. Generalni pokrovitelj je ARHISOLAR doo, a stalni medijski pokrovitelj je RTS.

PRIMENA ODRŽIVIH EKOLOŠKIH PRINCIPA U ARHITEKTURI PREVAZILAZI PITANJE ENERGETSKOG PONAŠANJA OBJEKATA I MOGUĆNOSTI UŠTEDE ENERGIJE. ONA POKUŠAVA DA PRONIKNE U TAJNE DAVNO ZABORAVLJENOG PRIJATELJSTVA IZMEĐU EKOLOGIJE-ENERGIJE I ARHITEKTONSKOG OBLIKOVANJA, NUDEĆI ČOVEČANSTVU DA POVRATI SVOJE MESTO ČLANA ZEMALJSKE ZAJEDNICE U EKO-SISTEMU.

MrSci Vladimir Lovrić dia

glavni i odgovorni urednik EKO KUĆE

Više o kongresu možete saznati na: Oficijalni sajt Kongresa