Expo_paviljon_u_Dubaiju

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MAGNET DESIGN ROBERT KLUN, SANDI PIRŠ

OBJEKAT:

IZLOŽBENI PAVILJON

LOKACIJA:

DUBAI

POVRŠINA:

1.550 m2

GLAVNA TEMA JE TEMELJ LJUDSKIH VREDNOSTI PREDSTAVLJEN KROZ SIMBOLIKU TRI ELEMENTA KOJI IDENTIFIKUJU SLOVENIJU – VODA, PRIRODA I SITO.

Obilje prirodnih resursa i iskrena briga o ljudima i samoj prirodi, vodeći su principi kreiranja održivog koncepta slovenačkog paviljona za svetsku izložbu Expo 2020, ovoga puta smeštenu u Dubai. U potrazi za sinergijom Evrope i Bliskog istoka prepliću se potrebe i znanje, a pre svega kulturni i ekonomski postulati razvoja Slovenije. Glavna vodilja ovog koncepta je želja da se oni prošire i dopune vizijama i znanjem iz arapskog sveta. Prostor je osmišljen kao fizičko i virtuelno prezentaciono okruženje. Posetioci će imati osećaj da ulaze u Sloveniju preko virtuelnog salona gde su prikazani priroda, razvoj, industrija, kultura, turizam i životno okruženje.

Uz korišćenje napredne tehnologije i komunikacije, ceo izložbeni prostor biće transformisan tako da izgleda kao deo ove lepe zemlje. Koncept projekta objedinjuje tri elementa koji najbolje identifikuju Sloveniju. To su ‘voda’, ‘priroda’ i ‘sito’. Preplitanje ovih elemenata ima za cilj da pokaže mudrost, tradiciju, inovacije, kao i energiju kojom ova zemlja obiluje. Kao prvi element odabrana je voda – izvor života, vitalnosti, protoka materije i ideja. Voda je univerzalni simbol koji predstavlja vodom bogatu Sloveniju, kao i njenu brigu o obnovljivim izvorima i ekosistemu. ‘Voda predstavlja našu refleksiju i identifikuje nas’ kažu autori. U kompoziciji objekta, voda je postavljena kao postament, kako bi reflektovala svu onu energiju i dinamiku koja se dešava na slojevima iznad nje.

Element broj dva je priroda, zelenilo i šume koje su srce Slovenije i duša Evrope. Forma ‘plutajuće šume’ simboliše element koji lebdi i povezuje zemlju sa univerzumom, znanjem i inovacijama. Šume kao simbol prirodnih zelenih fasada štite nas i obezbeđuju mir i predah od svih spoljnih uticaja, a nude i hranu, skrovište i velik ekonomski potencijal. Ovaj element je implementiran u veliki zeleni prsten, omotač koji štiti ceo paviljon, baš kao i simbolika šume. Konstrukcija će biti materijalizovana pravim izvornim vrstama biljaka koje su prisutne u slovenačkom podneblju.

Sistemi za navodnjavanje i pametna tehnologija održavaće njihovu svežinu. Treći element predstavlja sito pretočeno u veliki drveni štit koji obezbeđuje i transparentnost i odbranu, a pritom je predmet sa jakim slovenačkim identitetom. Sito kao simbol preplitanja drveta obrazac je koji se primenjuje u elementima dizajna i arhitekture već vekovima. U kompoziciji Paviljona ono će kreirati prelepe senke i daće poseban, jedinstven ton svim delovima objekta.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: