Alumil Exl1

ZEMLJA VODENA KUGLA UNIVERZUMA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


“PODATNA, A POBEĐUJE JAČINOM. MEKA, A POBEĐUJE ČVRSTINOM. I SVI TO ZNAJU, ALI NIKO SE NE USUĐUJE DA I SAM TAKO POSTUPA.”,NAPISAO JE KINESKI FILOZOF LAO CE PRE 2500 GODINA.

Iako je zovemo Zemlja, naša Planeta je više kao gigant­ski sud sa vodom. I sva živa bića su, u suštini, takođe posude sa vodom. U toj vodi su nastale sve forme živo­ta. Sve što je živo izgrađeno je od vode jer ona čini oko 75% čovekovog organizma i pokriva oko 71% Zemlji­ne površine. Zemlja je jedina planeta Sunčevog sistema na kojoj voda može da opstane u tečnom stanju. Tražeći život na drugim planetama, mi u prvom redu tamo tražimo vodu, jer i na Zemlji je život bez nje ne­moguć! Ona je presudna za metabolizam u organizmu, pošto omogućava varenje i kasnije rastvaranje hrane u ćelijama, ali i čišćenje od otpada.  Dakle, ima krajnje specifična svojstva, i ako ne bi postojalo samo jedno, bilo koje od njih, ne bi bilo ni života na Planeti.


DEKADA VODE
Predviđa se da će u narednih 20 godina količina pitke vode biti smanjena za trećinu. Bez vode nema kvalitetnog i dostojanstvenog života. Voda mora da bude  dostupna svima. Jedan od najznačajnijih prirodnih resursa, koji je ujedno i ključni faktor ljudskog zdravlja i očuvanja ekosistema jen voda . Mada,deklarativno, svako ljudsko biće ima pravo na količinu i kvalitet vode koji zadovoljavaju njegove osnovne potrebe, kao i na sanitarije, stvarnost je ipak drugačija. Svaki četvrti čovek na planeti nema dovoljno vode, a svaki drugi nema adekvatne sanitarije.  Milenijumski cilj UN je da se do 2015. prepolovi broj ljudi koji nemaju pristup zdravstveno bezbednoj vodi za piće, ali je ostvarenje tog cilja pred velikim iskušenjima. Zato su UN period između 2005. i 2015. proglasile dekadom vode pod sloganom “Voda za ži­vot”.


Voda je problem broj jedan u svetu, kaže hidrogeolog Svetislav Stanković .Taj problem iz dana u dan raste.Tražnja za kvalitetnom pijaćom vodom je sve veća. Da bismo dobili kvalitetnu vodu za piće morali smo da napustimo kotlinske delove, odakle se nekad crpla voda. Sada je uzimamo sa planina, tamo gde nema industrije i drugih zagađivača. Vode za piće je sve manje, a čovečanstvo je sve brojnije i zahtevnije. Iako tri četvrtine Zemljine površine čini voda, preovlađuje slana voda okeana i mora, koja čini čak 97 odsto vode na Zemlji. I pored toga što je slanu vodu moguće preraditi do pitke vode, to je još uvek vrlo skup postupak koji nije primenljiv za potrebe velike populacije.//ek ALEKSANDRA BOŽOVIĆ – Više u EKO KUĆI No04


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: