VODA U KUĆI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


NAJVEĆI DEO ZEMLJE POKRIVAJU VODENE POVRŠINE – OKEANI, MORA I REKE. IPAK, SVET JE SUOČEN SA REALNOM OPASNOŠĆU DA U DOGLEDNO VREME OSTANE BEZ VODE ZA PIĆE.

Voda za piće predstavlja najvažniji izvor života. Hemij­ski čiste vode (H2O) u prirodi nema, već sadrži razne primese: mineralne, organske i gasove. Voda se u pri­rodi javlja u tri vida, tako da se za potrebe snabdevanja koriste: -podzemne vode (najkvalitetnije su i pojavljuju se kao podzemni izvori i različite vrste bunara)  -površinske vode (manje su kvalitetne i podrazume­vaju potoke, reke, jezera i veštačka jezera)  -atmosferske vode (najslabijeg su kvaliteta i odnose se na kišu, sneg, rosu i grad)

VODOVOD

U tehničkom i higijenskom pogledu, vodovod predstav­lja najpogodniji način snabdevanja vodom, jer obezbe­đuje na svakom mestu i u svako doba potrebnu količinu higijenski ispravne vode.


Kada govorimo o vodi u ekološkom smislu, uglav­nom se postavljaju osnovna pitanja njenog kvaliteta i racionalne potrošnje. U cilju poboljšanja kvaliteta vode sve češće se koriste sistemi za prečišćavanje i filtraciju vode, a za smanjenje potrošnje su u sve većoj upotrebi elektronski i senzorski sistemi. Međutim, pre no što uvedemo senzorske sisteme, savetujem vam da koristite vlastito iskustvo i poslušate stručne savete i sami nađete odgovore na koje sve načine možete štedeti vodu. Mi vam nudimo neke od njih:   -ugradnjom regulatora pritiska u kućnu instalaciju možete značajno smanjiti potrošnju vode, sprečiti kvarove i sačuvati kućne aparate  -jednostavnom ugradnjom aeratora odnosno perla­tora na slavine i ručice tuševa smanjićete potrošnju vode, a povećati efikasnost mlaza. -ugradnjom individualnog vodomera možete pratiti i analizirati dnevnu, sezonsku i godišnju potrošnju -morate znati gde se nalazi glavni ventil kojim za­tvarate vodu u celom stanu ili kući, i da njegovim korišćenjem sprečavate velike havarije u vašem odsustvu


-ugradite štedljivi vodokotlić sa mogućnošću racio­nalne potošnje od 5-10 litara po ispiranju  -zamenite dotrajale mašine za pranje novim, što će omogućiti uštedu ne samo vode nego i energije -održavajte baterije i vodokotliće ispravnim, jer curenje vode može biti uzrok velike potrošnje  -zatvorite vodu dok se brijete, šamponirate kosu, perete zube… -skratite vreme tuširanja ispod 5 minuta  -ako imate fontanu, ugradite sistem za recirkulaciju -koristite raspršivače za zalivanje trave  -obavezno sakupljajte i koristite kišnicu kao tehničku vodu u kućnim sanitarijama i u vrtu  -racionalnom potrošnjom vode od 60 litara po osobi dnevno moguće su uštede od preko 20.000 litara godišnje. //ekViše u EKO KUĆI No 04


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: