Search
Close this search box.

KUĆA SA DVA LICA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ANDRIJA I JASMINKA RUSAN

OBJEKAT:

JEDNOPORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

GORNJA PODGORA, HRVATSKA

POVRŠINA:

144 m2

FOTOGRAFIJE:

TAMAS BUJNOVSZKY, ADRIJA RUSAN, DAMIL KALOGREJA

NA SAMO SAT VOZNJE OD CENTRA ZAGREBA, NA SEVERNIM OBRONCIMA MEDVEDNICE NALAZI SE HRVATSKI RAJ, KUĆA KOJA SVOJOM FORMOM I SADRŽAJEM ISPUNJAVA SVE KRITERIJUME.

Kuća sa dva lica je jednostavne forme, krov je na dve vode, velike staklene površine omogućavaju dobru osunčanost svih strana objekta, kao i maksimalni kontakt sa prirodom. To su samo neke od karakteristika ove kuće koja se prostire na velikoj padini u Zagorju, brežuljkastom hrvatskom kraju gde preovlađuju livade i šume. Njeni kreativni detalji svedoče o duboko promišljenom konceptu stanovanja u kojem se spretno prepliću tradicija i savremenost. Pažljivo su razrađeni aspekti stanovanja, nema ničeg nepotrebnog ili predimenzioniranog. Dvovodni krov, crveni crep, zidovi obloženi hrastovinom i izbačena veranda tipični su elementi za gradnju u ovom području, dok manje istaknuti detalji upućuju na savremeno stanovanje u duhu vremena kombinovano sa kvalitetom kraja.


Zbog svoje dvostranosti, kuća sa jedne strane odaje izgled jednostavnog i tradicionalnog, a sa druge, izgled komplikovanog i savremenog zdanja. Kubični doksat (erker), koji se nalazi na severnoj strani, izbija iz jednog volumena i daje raskoš ovom tradicionalnom i savremenom objektu koji zadovoljava sve uslove stanovanja. U prizemlju se nalaze najfrekventnije prostorije: kuhinja, kupatilo, spavaća – radna soba, pomoćne prostorije, dok u potkrovlju deca imaju svoje sobe, prostorije za igranje, gostinske sobe, kao i veliki dnevni boravak iz koga izvire čelični balkon nalik na vidikovac, sa širokim pogledom koji unosi boje spoljašnosti u kuću. Trpezarija se nalazi u donjem delu objekta i potpuno je zastakljena, pa se svetlost reflektuje u velikim količinama. Klizna vrata velikog formata omogućavaju proširenje ka spoljnoj terasi od prirodnog kamena. Kada su svi prozori donjeg prostora otvoreni, terasa se sjedinjuje sa dnevnim boravkom, stvarajući tako veliki prostor sa predivnim vizurama.


Zbog svoje dvostranosti, sa jedne strane odaje izgled jednostavnog i tradicionalnog,
a sa druge izgled komplikovanog i savremenog objekta.

Dizajn nadstrešnice i terase naglašava horizontalni pogled iz unutrašnjosti kuće. Potrebnu zaštitu od sunca osigurava veliki trem, koji se ističe nosećom konstukcijom od plavih lakiranih čeličnih profila. Ovi čelični profili su jedino odstupanje od ekološki zdrave gradnje. Natkrivena terasa otvorena je ka jugu, zapadu i severu, što omogućava boravak na otvorenom i protok čistog planinskog vazduha sa svih strana. Ugrađeni oluci odvode kišnicu u cisternu koja služi kao rezervoar za sanitarnu vodu, što smanjuje utrošak materijalnih sredstava u mesečnim troškovima domaćinstva.

DVOVODNI KROV, CRVENI CREP, ZIDOVI OBLOŽENI HRASTOVINOM I IZBAČENA VERANDA TIPIČNI SU ELEMENTI ZA GRADNJU U OVOM PODRUČJU, DOK MANJE ISTAKNUTI DETALJI UPUĆUJU NA SAVREMENO STANOVANJE U DUHU VREMENA KOMBINOVANO SA KVALITETOM KRAJA.


Kod opremanja unutrašnjosti arhitekti su se ograničili na nekoliko materijala i boja, zbog čega su dobili na jednostavnosti prostora. Tako su stubovi ostali od sirovog betona, podne obloge su od hrastovine, a zidne obloge od bukovog furnira. Teraco sa prirodnim granulatom postavljen je na podove u prostorijama predviđenim za mokre čvorove. Kamin je obložen ciglom i pločama od prirodnog kamena, što daje rustičan izgled tipičan za ovo podneblje. Graditelji su želeli da sjedine ovaj objekat sa okolnim krajolikom. Danas se teži praktičnosti i jednostavnosti, pa je logično da minimalizam ostavlja trag u uređenju enterijera.


Razmišljanja o potrebama i navikama svakodnevnog života sudelovale su, kako u idejama i crtežima, tako i u izradi samog objekta. To je pomoglo da se ukućanima ovog doma zadovolje sve želje i potrebe za normalnim načinom funkcionisanja u svakodnevnom životu. Efekat ostvarivanja veze sa prirodom je od izuzetne važnosti, što je i svrha ekološki zdrave izgradnje.//IVANA NIKOLIĆekViše u EKO KUĆI No 04Kod opremanja unutrašnjosti, arhitekti su se ograničili na nekoliko materijala i boja, čime se dobilo na jednostavnosti prostora.
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda