Search
Close this search box.
congress

GRAND PALAIS EPHEMERE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Grand Pal Min 1

AUTORI:

WILMOTTE & ASSOCIÉS ARCHITECTS (BORINA ANDRIEU, JEAN-MICHEL WILMOTTE, CHARLES MOLINER, RALF LEVEDAG, LOUIS LAFARGUE, JULIE JEAN)

OBJEKAT:

VIŠEFUNKCIONALNI JAVNI OBJEKAT GRAND PALAIS EPHÉMÈRE

LOKACIJA:

PARIZ, FRANCUSKA

POVRŠINA:

10.000 m2

FOTOGRAFIJE:

PATRICK TOURNEBOEUF

GRAND PALAIS EPHEMERE JE SAGRAĐEN POČETKOM 2021. GODINE U SRCU PARIZA. TAČNO IZMEĐU AJFELOVE KULE I ISTORIJSKE ZGRADE ECOLE MILITAIRE NA MARSOVIM POLJIMA. NOVA ZGRADA JE KONCIPIRANA KAO PRIVREMENI OBJEKAT U KOME TREBA DA SE ODVIJAJU GLAVNI UMETNIČKI I MODNI DOGAĐAJI U VREME RADOVA NA OPSEŽNOJ REKONSTRUKCIJI ISTORIJSKE ZGRADE LE GRAND PALAIS NA JELISEJSKIM POLJIMA. PREDVIĐENO JE I DA SE U VREME ODRŽAVANJA OLIMPIJSKIH IGARA 2024. GODINE U NJOJ ODRŽE TAKMIČENJA U DŽUDOU I RVANJU.

Vest da će pariska prestonica biti domaćin narednih Olimpijskih igara, i to po treći put u istoriji ovog događaja, dala je respektabilan ali i zahtevan posao francuskim arhitektima. Neminovno je bilo povezati tradiciju i istoriju sa savremenim i avangardnim, budući da je Francuska iznedrila nekolicinu umetničkih i graditeljskih stilova i pokreta. Jedan od poduhvata u ovom ogromnom poslu predstavlja i izgradnja ‘Privremene Velike palate’ u srcu grada, tačno između Ajfelove kule i istorijske zgrade Ecole Militaire na Marsovim poljima. Nova zgrada, koncipirana kao privremeni objekat u kome treba da se odvijaju glavni umetnički i modni događaji, a takođe i neka sportska takmičenja 33. letnje Olimpijade, predstavlja zamenu svog istorijskog imenjaga, Le Grand Palais, koji će do kraja 2024. godine biti zatvoren zbog opsežne rekonstrukcije.

Grand Palais Ephemere sagrađen je početkom 2021. godine, u srcu grada, tačno između Ajfelove kule i istorijske zgrade Ecole Militaire na Marsovim poljima.

Konstrukciju čine 44 monumentalna luka montirana na licu mesta i pokrivena neprozirnim PVC-om na petoj fasadi, tako da se unutrašnjim svetlom može upravljati prema događajima.

Grand Palais Ephemere je sagrađen početkom 2021. godine i odmah je preuzeo svoju funkciju. Njegovo egzistiranje planirano je do kraja 2024. godine, odnosno do završetka Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu. Osim umetničkih (Paris Photo) i modnih manifestacija (revija FIAC, Saut Hermes i Chanel), u njemu će se odigrati i  olimpijska takmičenja u džudou i rvanju. Njegova površina je 10.000m2, a autor projekta je internacionalno afirmisani arhitektonski studio Wilmotte & Associes. Investitor, odnosno vlasnik je Nacionalna unija muzeja, a firma koje je pobedila na tenderu za realizaciju ovog zdanja, raspisanom 2019. godine, je respektabilni GL Events iz Liona.

Ličnu kartu ove zgrade ograničenog veka korišćenja svakako čini i njen kapacitet da primi čak 9.000 ljudi. Kao jednospratna građevina, ona ima visinu od 20 metara i znatno je niža od istorijske Velike palate, koja se sastoji od tri etaže ukupne visine 45 metara, ali je glavna razlika u materijalu konstrukcije. Umesto čelika, na palati našeg veka trijumfuje drvo.

Forma zgrade je krstolika i sastoji se od 4 broda – kraka krsta. Glavni brod ima neprekinut raspon od 51 metra širine i 33 metra dubine, dakle u potpunosti je bez ikakvih stubova i drugih konstruktivnih potpornih elemenata. Čudo inženjerstva, nekada postignuto na Ajfelovoj kuli i Velikoj palati, realizovano je i sada, a ceo objekat je izgrađen za svega 10 meseci. Konstrukciju čine 44 monumentalna luka montirana na licu mesta i pokrivena neprozirnim PVC-om na petoj fasadi, tako da se unutrašnjim svetlom može upravljati prema događajima. Na četiri preostale fasade korišćena je providna plastična folija ETFE, koji ne skriva drveni materijal strukture.

razmak izmedju kolumna

Blago zakrivljena forma objekta prati krivinu nogu Ajfelove kule. Visina je ograničena sa ciljem da se zgrada ne takmiči i ne nameće ambijentu, pa je tako zadržana suverena prevlast visine obližnje Vojne škole i njene kupole. Dvostruka opna zdanja, osim što daje nephodnu vremensko-stilsku atribuciju, moćan je saveznik i u borbi za zvučnu i termo izolaciju. Objekat ima modularnu konstrukciju, dizajniranu tako da bude jednostavna sa montažu i demontažu, dakle sa prognozom dugoročnijeg korišćenja, iako se njen ‘vek’ na Jelisejskim poljima završava već 2024. godine. Korišćeno je drvo evropske smrče, u količini od 1.500 m3.  Aplicirano je kao lepljeno lamelirano drvo i dimenzionisano za efikasan drumski ili rečni transport. Planirano je da se svake godine objektu dodaju novi delovi, dok se ne dostigne površina od približno 18.000 m2. Na kraju korišćenja, zgrada će biti potpuno demontirana, a onda ponovo sklopljena na drugom mestu, uz mogućnost da se četiri broda postave odvojeno.

Dvostruka opna zdanja, osim što daje nephodnu vremensko-stilsku atribuciju, moćan je saveznik u postizanju zvučne izolacije.

Arhitektura zgrade u celini je ekološki odgovorna. Najznačajnije osobine su joj fleksibilnost, konstrukcija iz biološki obnovljivih izvora, savremen montažno-demontažni dizajn, poreklo materijala iz šume kojom se održivo upravlja (PEFC), ekonomičnost izgradnje, nepretencioznost i pozitivna interpolacija. Među brojnim inventivnim rešenjima, svakako treba istaći specifičan profil konstrukcijskih lukova koji rade na kompresiji statičkog sistema, čime se pomaže minimiziranje mase drveta koje se koristi. Dvostruka fasada ima značajna akustička, toplotna i ventilaciona svojstva, čime objekat troši evidentno manje energije.

Glavni brod objekta karakteriše neprekinuti raspon konstrukcije čija je širina 51 metar, a dubina 33 metra, kao i potpuno odsustvo  stubova i drugih potpornih elemenata.

Čudo inženjerstva, nekada postignuto na Ajfelovoj kuli i Velikoj palati, realizovano je i sada, a ceo objekat je izgrađen za svega 10 meseci.

Forma zgrade je krstolika, sa ukupno 4 broda – kraka krsta.

ek VESNA  RAVIĆ u EKO KUĆI No41

Autor teksta: Vesna Ravić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS