Search
Close this search box.
congress

Novi sistem za čišćenje okeana

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
111

LOKACIJA:

Okeani

Holandski projekat čišćenja mora i okeana Ocean Cleanup nedavno je sproveo veliku ekspediciju da testira svoj novi sistem za čišćenje okeana. Neprofitna organizacija je prošle nedelje objavila da je uhvatila preko 45 tona plastike tokom putovanja, koristeći njihov novi sistem za ekstrakciju plastike pod nazivom Sistem 03.

Theoceancleanup System03 Second Extraction Drone Image Scaled 1 1024x575 1
Foto: Ocean Cleanup

Ocean Cleanup je projekat koji je pokrenuo holandski pronalazač Bojan Slat. Sistem se sastoji od plutajućeg zida u obliku slova U. Brodovi plove oko ovog zida da bi izvadili plastiku i doneli je na kopno.

Do kraja avgusta prvi put su primenili Sistem 03. Oni su početkom oktobra na svojim društvenim mrežama objavili da je ovaj sistem završio svoje prvo putovanje do Velikog pacifičkog tepiha od smeća, izvlačeći preko 45 tona plastike. Tokom ekspedicije izveli su pet vađenja plastike, sa jednim rekordnim opterećenjem od 18 tona.

Theoceancleanup System03 Crew Sorting Plastic Scaled 1 1024x683 1 768x512 1
Foto: Ocean cleanup

Ova ekspedicija je pružila priliku da se testiraju različite nadogradnje. Dok je sistem 02 imao krila duboka tri metra, sistem 03 dostiže dubinu od četiri metra, omogućavajući izvlačenje iz većih dubina. Zona zadržavanja je proširena, a područje ekstrakcije sada može da primi veću zapreminu plastike. Postavljene su i dodatne kamere za pažljivo praćenje unutrašnjosti zone zadržavanja.

Ovim projektom je pokušano da se identifikuju nova područja s visokom koncentracijom plastičnog otpada kako bi se povećale interakcije s plastikom i efikasnije je uhvatile. Takođe su koristili novi sigurnosni otvor za morske životinje kako bi bili sigurni da hvataju samo plastiku. Kad god morske životinje plivaju u zonu zadržavanja i rizikuju da budu zarobljene, sistem se može otvoriti kako bi životinje bezbedno odveo nazad u more.

„Celo putovanje prošlo je relativno glatko“, rekao je mašinski inženjer Fede Popenk u video snimku objavljenom na Jutjubu. „Kada uvedete nove stvari, uvek možete očekivati neke probleme, ali nismo gubili previše vremena na to. Prošlo je dobro”, dodao je on.

Procenjuje se da Tihim okeanom pluta oko 1.800 milijardi komada smeća, ukupne težine 80 miliona kilograma. Veliki pacifički tepih od smeća je oko tri puta veći od Francuske.

Više ovakvih novosti pogledajte u našoj rubrici ekologija.

Izvor: NL Times

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana