Search
Close this search box.
congress

Izložba: Jedna Planeta, Jedna Porodica

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Izložba Jedna planeta, jedna porodica
Anna Heringer Tor Scaled

AUTORI:

Anna Heringer

LOKACIJA:

Izložbeni prostor udruženja za hrišćansku umetnost

FOTOGRAFIJE:

Gerald von Foris

Dodela nagrade DG Art 2023

Na izložbi “Jedna Planeta, Jedna Porodica”, Ana Heringer će predstaviti projekte koje je dizajnirala u proteklim godinama. Kao deo izložbe “Jedna Planeta, Jedna Porodica”, Ani Heringer će biti dodeljena nagrada DG Art 2023.
Izložba traje do 14. decembra 2023. Otvaranje i ceremonija dodele DG Art Prize-a održaće se u četvrtak, 16. novembra 2023.

Održivost u Građevinskom Sektoru

Za Anu Heringer, arhitektura je sredstvo za poboljšanje života; njihov cilj je stvaranje inkluzivnih, održivih struktura širom sveta. Održivo delovanje je zadatak celokupnog društva i sastavni je deo arhitekture i razvoja novih građevinskih poduhvata, posebno jer 40% svih CO₂ emisija potiče od građevinskog sektora. Zahtevi za održivom izgradnjom uključuju energetsku efikasnost i klimatsku neutralnost, očuvanje biodiverziteta, štednju resursa i korišćenje obnovljivih sirovina, kao i smanjenje potrošnje zemljišta.

“DOPUŠTANJE PROLAZNOSTI JE SRŽ ODRŽIVOSTI. AKO ŽELIMO GRADITI U HARMONIJI S PRIRODOM, TAKOĐE MORAMO DOPUSTITI PROLAZNOST. AKO ŽELIMO GRADITI PARTICIPATIVNO, MORAMO DOPUSTITI NESAVRŠENSTVO.”

Izložba Jedna planeta, jedna porodica
Izložba “Jedna planeta, jedna porodica”

“NALAZIMO SE USRED ANTROPOCENA, U KOJEM SU GEOLOZI PROGLASILI ČOVEČANSTVO GEOLOŠKOM SILOM RAVNOPRAVNOM VULKANIMA, UDARIMA METEORITA I TEKTONSKIM POMERANJIMA. NE SAMO DA IMAMO PRILIKU, VEĆ I OBAVEZU DA DELUJEMO I PROMENIMO OVAJ TREND. ARHITEKTONSKE FIRME KOJE DIZAJNIRAJU NAŠE FIZIČKO OKRUŽENJE IGRAJU KLJUČNU ULOGU U TOME.”

Novi građevinski materijali uživaju sve veće interesovanje, bilo da je reč o gljivama ili nabijenoj zemlji, kao u objektima Ane Heringer. Glinena proizvodnja, bila ona klimatski neutralna ili u procesu društvene izgradnje, može značajno doprineti rešavanju ključnih izazova: klimatskih promena i socijalne nepravde.Mnoge kulture širom sveta već vekovima grade zemljane objekte, a znanje i veštine u korišćenju ovog materijala često se prenose s kolena na koleno. Korišćenjem gline u modernim građevinskim projektima, tradicionalno znanje i zanatske veštine mogu se sačuvati i razvijati.

"Jedna Planeta, Jedna porodica"
Terapijski centar u Bangladešu, Anna Heringer

“GLINU SMATRAM NAJDRUŠTVENIJIM MATERIJALOM OD SVIH, GLINA JE ZDRAV MATERIJAL, MOGU JE RECIKLIRATI KOLIKO GOD ŽELIM, MOGU ZASADITI VRT NA VRHU, MOGU STVORITI RADNA MESTA UKLJUČIVANJEM LOKALNIH LJUDI, OD UTISKIVANJA ZIDOVA DO DIZAJNIRANJA GLINENIH RELJEFA.”

Za arhitektu, održivost je sinonim za lepotu: svaki od objekata koje je dizajnirala Ana uzima u obzir lokaciju i sociokulturni kontekst. Koriste se postojeći materijali i ubacuju u odgovarajući ekosistem. Zgrade su jednostavne, značajne i lepe zahvaljujući snazi i autentičnosti prirodnih materijala.

Kao što je empatija u medicini, lepota u izgradnji je formalni izraz ljubavi: Ako nešto radim s ljubavlju, s poštovanjem prema prirodi i okolini, to je takođe održivo. S izložbom “One Planet, One Family” započinjemo novu seriju događanja posvećenih hitnom pitanju održivosti u građevinskom sektoru.

Za više ovakvih informacija posetite naše rubrike ekologija i vesti.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana