Search
Close this search box.

ZAVOĐENJE KAO KOB

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


„DOK SAM BIO MALI, VEROVAO SAM DA JE NOVAC NAJVAŽNIJA STVAR NA SVETU. SAD KADA SAM ODRASTAO, SADA TO ZNAM.“ OSKAR VAJLD

Kako je on samo pažljiv prema meni!“, reče, cvrkutavo, hor od bezbroj lepih, super sređenih devojaka, sve naših sugrađanki i sunarodnica. One su sve, naizgled, tako divno različite.
A on je njihov srećni partner, poželjni super-mužjak sa odgovarajućim mogućnostima ulaganja novca u održanje njihove ljubavničke veze. Jer im je on, taj pažljivi džentlmen, upravo uplatio zajedničko letovanje u dalekim egzotičnim krajevima. Ili ih je, pak, odveo na opušteni ski-vikend na Kopaonik, ili u Budimpeštu (na nekoliko dana, ležerno, da se „malo odmore od sive svakodnevice“). Ili im je kupio „najlepšu haljinu“, „najpoželjnije cipele“ (ah, ONE cipele!) i „najnoviji parfem“ („ništa naročito, mislio sam da će ti to značiti“).

Da, on je ležeran, sa profesionalnim osmehom na sebi, okupan i namirisani šarmer, širokrogrud, lak na novčaniku i laskavim rečima, dovoljno imućan da novcem dizajnira svoju stvarno „srećnu vezu“, baš kao iz televizijskih serija.

Njegov jedan jedini potez naliv perom na bankovnom čeku, jedna snežno-bela koverta, jedna mala poreska ljubavna žrtva… doneće mu zanosni osmeh nad dve biserne niske najlepših zuba kakve prelepe, u njega zaljubljene ženke.

On je „pažljiv“, „pravi muškarac“, „moćan“ i „samouveren“, prava noćna mora za sve one druge, manje uspešne, manje bogate, manje lukave muževe, momke i ljubavnike. Čista propast za one koji se, eto, izboriše da danas „samo“ plate kiriju za stan i sve one silne račune za telefon, struju, komunalije, dečije patike i ekskurziju, zaostale rate od prošlogodišnjeg letovanja i gomilu sličnih, našim ovdašnjim lepoticama nevidljivih i sasvim nedostojnih muka i iskušenja.

Oni hiper-naparfimisani, savršeno obučeni i uspešni muškarci su nedostižni uzor koji se nabija na nos svim ovim „nedovoljno uspešnim“ muškarcima – koji se „ne brinu dovoljno“ o svojim „zapostavljenim“, hronično nezadovoljnim partnerkama, koji ne kupuju dovoljno lepih igračaka svojoj deci, koji ne stižu da se na vreme vrate sa posla i ne umeju da, posle svega, sa sobom unesu dovoljno optimizma, poklona i utehe.

Đavo nikada ne izgleda kako mi to očekujemo, pa je tako često prerušen u svoju izmaštanu suprotnost.

Danas Vragolasti ne propušta ni jedan dobrotvorni koncert i uredno pušta svoju neslanu suzicu kad god neko naglas pročita nešto na temu, recimo, dečijeg stradanja.

Njegov novčanik je podjednako onoliko otvoren koliko je njegovo srce uistinu zatvoreno. On novcem, pažljivo izabranim psihološkim stajlingom, kvalitetnom naparfimisanošću i nehajnom elegancijom, svojim večno-brižnim licem i pažljivo usmerenim pitanjima i poklonima – kupuje dušu svake žene na koju se nameri. Na štetu svih običnih, „manje sposobnih“ muškaraca koji na raspolaganju, nažalost, nemaju ove (na novcu iznikle) blagodatne i čudotvorne resurse.

A dovoljno je da Vragoslasti nakon snajperski precizno poslate reči ili koverte utehe, široko razvuče lice u osmeh „pravog muškarca“ i otvori svoj zagrljaj u koji će nepovratno – kao u smrtnu klopku – utonuti skoro svaka današnja žena, tragična junakinja naše epohe.

Ono što se novcem kupuje ima cenu, ali nema vrednost.

I tu nastaje problem…

Jer će ta srećna džentlmenska maska sa prigodno-slatkom grimasom trajati samo onoliko koliko to odgovara interesima, pohoti ili nekim drugim praktičnim namerama ovih nepodnošljivo pažljivih, sablasnih likova.

I dok će svi oni pravedno iskritikovani i ženskim prezirom ispraćeni „obični muškarci“ biti uz svoje izabranice i onda kada one ne budu bile dovoljno lepe, ženstvene i privlačne – ovi (u srećne prinčeve prerušeni) zavodnici i ljubavnici neće čekati ni trena da ih napuste, čim im budu dosadile… I kreću dalje, u raskalašno zaprašivanje drugog (jednako im lepog) cveća u raskošnoj devojačkoj DNK bašti ovdašnjih potencijala ženstvenosti i šarma.

Uostalom, ovakvi dorijangrejovski majstori svog vragolastog zanata ne razlikuju ovu od one lepote, a čitav ženski rod je za njih samo jedan beskrajno plodni ribnjak u koji oni samozadovoljno spuštaju svoju udicu privlačnog izgleda, sa zavodljivim šarenim mamcem na vrhu. Čekaju da neka nova kapitalka, odgovarajućih proporcija, halapljivo i naivno otvori usta i zagrize mamac, strasno i čežnjivo ga obuhvatajući.

MNOGE STVARI IZ NAŠE SVAKODNEVICE NAM UVEK DELUJU NEKAKO PROSTO I NEDOVOLJNO OZBILJNO ZA IOLE AMBICIOZNIJE PISANJE I RAZGOVOR. I MA KAKO BILE VAŽNE, ONE NE PRELAZE PRAG NAŠIH INTIMNIH, NEMIH MISLI KOJE OSTAJU U NAMA, NEIZGOVORENE GLASNO, NENAPISANE I NEPRIMEĆENE.OVDE ĆU VAŠOJ PAŽNJI PREDATI JEDNU OD OVAKVIH, NAIZGLED SASVIM BANALNIH I PRETERANO UOPŠTENIH TEMA.

A IZMEĐU NJENIH REDOVA SE NALAZI NEŠTO SUŠTINSKI VAŽNO ZA NAŠE PREŽIVLJAVANJE U VEČNOSTI (A NE SAMO U VREMENU). NEŠTO UPOZORAVAJUĆE I OPOMINJUĆE, OPASNO I SMRTONOSNO, A NEPREPOZNATO. NEŠTO OD ČEGA SE TEŠKO MOŽEMO ODBRANITI BEZ PUNE SVESTI O NJEGOVOJ VAŽNOSTI (I OPASNOSTI). UOSTALOM, OSETIĆETE SVE TO O ČEMU VAM PRIČAM DOK BUDETE ČITALI REČI I RAZMIŠLJALI O POSLEDICAMA OVE AUTENTIČNO EKO-HEDONISTIČKE TEME…

U vremenu kada sve više ljudi počinje da veruje u iluziju INSTANT-SREĆE koja se stiče „u nekoliko koraka“ i „za par dana“, ova novokomponovana verzija malograđanske ideje „princa na belom konju“ (džipu, kabrioletu, sportskim kolima) funkcioniše besprekorno i gotovo bez izuzetka.

I umesto da današnje žene od svojih muškaraca prave bolje ljude i muževe, srećne i ojačane, spremne za sutrašnje, nove okršaje sa svakidašnjim problemima, one dobrovoljno postaju bezlične recke svojih parazitskih, lažljivih, bezdušnih ljubavnika. Vragolasto spremnih NA SVE da bi zadovoljili svoju nezajažljivu pohotu.

I, što je najgore, kada nekako ipak prežive ovaj pakleni zavodnički scenario, one će uvek iznova tražiti, opet, isto takvog lovca na njihove duše i telo.

A onaj obični, „nedovoljno pažljivi“ muškarac koji će se naći, na svoju nesreću, između njihove zavedene prošlosti i isto takve budućnosti, pretrpeće sve najžešće uvrede i prigovore, dok ga njegova negovana i nesrećna princeza na kraju prezrivo ne odbaci u neki jarak pokraj svog životnog puta. Sve čeznući za zavodničkim repertoarom na koji se, narkomanski, navukla u svim prethodnim, nezaboravnim iskustvima.

Iluzija je uvek uverljivija od svake realnosti.

Tim fantastično obučenim i uspešnim Vragolanima one će dati sve ono što neće i ne mogu svojim dosadnim, nepažljivim, oh-tako-običnim muževima. Uz njih ih neće boleti niti im se gaditi ono što njihovi muževi nikada neće moći ni smeti da probaju sa njima. Sa njima, tim namirisanim „mačo“ likovima, neće im biti potrebna priprema ni predigra, niti će im trebati odgovarajući bio-ritam i inače tako često nedostajuća „ljubavna hemija“.Sa njima sve može, uvek i kako god njima odgovara. Jer se njima i samo njima – sve oprašta i sve nudi.

Kao što mazohistički opsednuta ženka prosto traži poniženja i muke (zbog kojih će kasnije, nepokajana, jadikovati, čekajući novog mučitelja), tako i ove pripadnice nove generacije domaćih lepotica grozničavo tragaju za onima koji će im dati sve – osim ljubavi.

Ovu oštru i zabrinutu dijagnozu zato i pišem. U ime i zbog LJUBAVI: one koja će nas, jedina, sačuvati i spasti od besmisla i očaja.

Zato moje reči slobodno možete posmatrati kao imperijalno, ljubavno uzvraćanje udarca Onom koji zna da su upravo ljubav, vera i nada Njegovi najveći (jedini pravi, nepobedivi) neprijatelji.

Vragolanu uz prkos.

//EKO KUĆA No13

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela