Search
Close this search box.
congress

SKULPTURA ZA STANOVANJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PRODUCTORA

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

SAN FRANCISCO GOLD CLUB, CHUHUAHUA, MESICO

POVRŠINA:

610 m2

FOTOGRAFIJE:

IWAN BAAN

BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA SE SVRSTAVA U ODRŽIVU ARHITEKTURU, PRI ČEMU SU NJENI NAJBITNIJI ELEMENTI KLIMA, PRIRODNI KONTEKST I OKRUŽENJE U KOME SE OBJEKAT NALAZI.

Jedna od najvažnijih tema u procesu projektovanja stambenih prostora je svakako energetska efikasnost i održivost. Pre nekoliko godina, održiva arhitektura smatrana je luksuznom i bila je dostupna samo malobrojnim investitorima. Energetska kriza i povećana osetljivost na životnu sredinu, kao i uticaj objekata na nju, stavili su u prvi plan ekološku svest i uštedu energije prilikom dizajniranja arhitektonskih objekata. Još je Vitruvije u svom delu ’Deset knjiga o arhitekturi’ govorio o tome da je najvažnije postaviti zdravo okruženje, tako da temperature u unutrašnjem prostoru ne budu ni previsoke ni preniske, već u umerenim granicama. Autori ovog projekta, vođeni univerzalnim principima građenja, postavili su ovu održivu kuću u delu naselja Golf klub, na pustinjskoj visoravni koja se strmo spušta ka širokom području mesta Čivava. U tom regionu postoje velike klimatske varijacije – izuzetno toplo vreme tokom većeg dela godine, a zimi temperature ispod nule. Kako bi se izbalansirale ove ekstremne temperaturne razlike, i da bi se u objektu postigla leti hladnija, a zimi toplija atmosfera, objekat je delimično ukopan u teren i koristi toplotnu masu samog zemljišta, čime se smanjuju gubici toplote i održava stalna unutrašnja temperature vazduha.


Zadnji deo kuće, koji je delimično ukopan, prirodno zadržava konstantno nisku temperaturu zahvaljujući zemlji koja ga okružuje, dok prednji deo kuće i terase obezbeđuju puno dnevne svetlosti i svežeg vazduha. Pošto se plac nalazi u području grada gde je najviše prisutan tradicionalni stil, jedno od već ustaljenih pravila koje ne sme da se narušava je da 80% krovova mora imati nagib, kako bi se uklopili u postojeći ambijent, ali isto tako i da bi se sprečila gradnja previše modernih objekata. Prihvatanjem ovakvog pravila, konstrukcija kompletnog krova protumačena je kao jedna kontinuirana površina sa različitim nagibima. Sa ulične strane, objekat se doživaljava kao tradicionalni dom, ali po ulasku u ovaj naizgled jednostavan volumen, posetioci otkrivaju kompleksnu geometriju koja se odvija u različitim nivoima, tako da i sama cirkulacija kroz njegove prostorije postaje složenija.


Serija perforacija na krovu stvara nekoliko zanimljivih terasa, sa velikim prozorima koji otvaraju unutrašnji pogled ka gradu, okolnom pejzažu i nebu. Iako je volumen kuće jasno definisan veličinom i oblikom parcele, ona zbog svoje forme i prirodnog okruženja izgleda kao da je veoma slobodno postavljena u prostor, bez ikakvih ograničenja. Nesvakidašnja forma kuće nastala je kao rezultat mnogo ozbiljnije analize okruženja i mogućnosti iskorišćenja svih njegovih prednosti.


POŠTO SE PLAC NALAZI U PODRUČJU GRADA GDE JE NAJVIŠE PRISUTAN TRADICIONALNI STIL, JEDNO OD USTALJENIH PRAVILA KOJE NE SME DA SE NARUŠAVA JE DA 80% KROVOVA MORA IMATI NAGIB, KAKO BI SE UKLOPILI U POSTOJEĆI AMBIJENT, ALI ISTO TAKO I DA BI SE SPREČILA GRADNJA SUVIŠE MODERNIH OBJEKATA. PRIHVATANJEM OVAKVOG PRAVILA, KOMPLETNA KONSTRUKCIJA KROVA PROTUMAČENA JE KAO JEDNA KONTINUIRANA POVRŠINA SA RAZLIČITIM NAGIBIMA.


Objekat je postavljen na parceli uz prilazni put sa severne strane, kako bi se oslobodio prostor za prostrano dvorište na južnoj strani, prema kome su orijentisane prostorije dnevnog boravka, trpezarije i prostora za rad. Ovakvom dispozicijom unutrašnjeg prostora omogućen je neposredan kontakt sa dvorištem, a preko kosih zatravljenih delova objekta ostvarena je i komunikacija po vertikali prema prvom spratu. // ek Ivana Nikolić – Više u EKO KUĆI No13


Konstrukcija krova protumačena je kao jedna kontinuirana površina sa različitim nagibima.


Na prelazima iz spoljašnjeg u unutrašnji prostor, formirani krovni otvori predstavljaju prijatno mesto za odmor, čime se stvara dodatni međuprostor

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda