VRTOVI ZA OBOLELU DECU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

DVADESETOGODIŠNJE ISKUSTVO DOBROTVORNE ORGANIZACIJE GREENFINGERS SPECIJALIZOVANE ZA POSTAVLJANJE ZELENIH OAZA U SASTAVU DEČJIH HOSPISA ČIJI PROSTORI, IAKO NEVELIKIH DIMENZIJA, ODIŠU MIROM I NENAMETLJIVOŠĆU I PREDSTAVLJAJU PRIJATAN KUTAK U KOME JE, BAR NA KRATKO, MOGUĆE NAĆI UTOČIŠTE OD TUGE, BOLA I CRNIH MISLI. OVA ČINJENICA UPRAVO PREDSTAVLJA OSNOVNU SVRHU POSTOJANJA I DELATNOSTI ORGANIZACIJE GREENFINGERS.

Greenfingers je dobrotvorna organizacija specijalizovana za podizanje i održavanje vrtova u okviru hospisa za decu u Velikoj Britaniji. Hospisi obezbeđuju palijativnu negu terminalno oboleloj deci širom zemlje. Kejt Guld je na ovogodišnjem Sajmu cveća Čelsi 2019. predstavila vrt koji je sa svojim timom projektovala specijalno za Greenfingers charity.

Ova organizacija je od svog osnivanja postavila 55 prelepih vrtova u hospisima na celoj teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, a na njenoj listi čekanja nalaze se mnogobrojni hospisi koji su im se obratili za pomoć. Neki od tih vrtova biće postavljeni prema najnovijem projektu Kejt Guld.
Ovogodišnje učešće Kejt Guld na Sajmu u Čelsiju joj je deseto po redu. Od 2005. godine, kada je učestvovala po prvi put, Kejt je dobila pet zlatnih medalja i tri nagrade za najbolji projekat u okviru svoje kategorije.
Posle 20 godina provedenih ‘u zanatu’ ona i dalje sa nesmanjenim žarom izlazi u susret željama klijenata negujući svoj prepoznatljivi stil. Predvodeći svoj tim preduzetnih, kreativnih i posvećenih stručnjaka različitih profila, Kejt Guld projektuje funkcionalan i lep dizajn koji osim besprekornih estetskih karakteristika ima i praktične pogodnosti i prednosti.

PROJEKAT VRTA ZA HOSPIS
Bujna zelena bašta na dva nivoa predstavlja miran, interaktivan i inspirativan prostor čiji su korisnici deca sa složenim zdravstvenim problemima i neveselim životnim prognozama. Ona ovde provode vreme u terminu poseta porodice, rodbine i prijatelja, okružena pažnjom svojih mentora i negovateljica. Između nivoa funkcioniše lift, a staze su prilagođene osobama svih uzrasta i fizičkih sposobnosti. Pažjivo odabrane vrste drveća i bilja imaju terapeutske moći i povoljno utiču na fizičko i emocionalno stanje terminalno bolesne dece i na osobe u njihovoj okolini. Po tom pitanju, u skladu je sa zahtevima i praksom potvrđenom kroz dvadesetogodišnje iskustvo dobrotvorne organizacije Greenfingers u postavljanju zelenih oaza u sastavu dečjih hospisa. 

Velika vodena površina vidljiva je iz svakog kutka oba nivoa postavke. Za sedenje se mogu odabrati mesta izložena sunčevoj svetlosti ili ona u senci. Pregradni zidići izrađeni od nejednakog kamenja utisnutog u neravne fasade odvajaju intimne prostore za neometan boravak manjih grupa ljudi. Ceo prostor, iako nevelikih dimenzija, odiše mirom i nenametljivošću i predstavlja prijatan kutak u kome je, bar na kratko, moguće naći utočište od tuge, bola i crnih misli. Ova činjenica upravo predstavlja osnovnu svrhu postojanja i delatnosti organizacije Greenfingers

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: