Alumil Exl1

ANJA LUKOVIĆ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ANJA LUKOVIĆ

LOKACIJA:

INTERVJU SA ANJOM LUKOVIĆ, DOBITNICOM OVOGODIŠNJE TITULE NAJBOLJI MLADI INDUSTRIJSKI DIZAJNER U USPONU, ZA PROJEKAT MALOG VOZILA-ŠTANDA ZA RUŽNE PLODOVE, NAZVANOG UGLI.

Ne bacajte! Ugli je vozilo za ružne plodove Nije lako voću i povrću! Prepušteno je ćudima prirode, a ipak podleže neverovatno visokim estetskim standardima. Ako se deformiše, ugnječi ili iskrivi, nikada neće stići do polica supermarketa. Ružni primerci će završiti na kakvoj deponiji, uprkos tome što im je hranljiva vrednost identična onoj koju imaju privlačni predstavnici njihove vrste. Da bi se ova nepravda ispravila na održiv način, otpočela je revolucija protiv bacanja hrane. Jedan njen učesnik je specijalno vozilo Ugli, za čiji je dizajn zaslužna Anja Luković. Ugli joj je ove godine doneo zvanje najboljeg mladog industrijskog dizajnera i titulu EPDA Emerging Product Designer of the Year, koji dodeljuje Evropska asocijacija za industrijski dizajn.

anja lukovic 04

Ugli je nastao kao zamisao tima studenata na čijem je čelu Anja Luković, a čine ga Marino Funakoši, Natali Šejd, Diana Tomson i Nik Vargo. Oni su dizajnirali vozilo koje je sakupljač ružnih plodova koji su zbog svog nesavršenog izgleda bili osuđeni da završe na deponiji smeća, a istovremeno je i prodajno mesto gde se mogu kupiti sokovi napravljeni od tog istog voća i povrća. Ovo specijalno vozilo nazvano je Ugli, što asocira na englesku reč ‘ugly’, koja znači ‘ružan’. ‘Američke deponije su prepune svežih proizvoda koji ne zadovoljavaju visoke estetske standarde, pa ne mogu da stignu na police prodavnica, a sa druge strane raste broj gojaznih osoba i osoba sa dijabetesom u delovima zemlje gde ljudi nemaju pristup svežem voću i povrću’, kaže Anja, objašnjavajući šta je nju i njen tim navelo da se fokusiraju upravo na te nesavršene primerke i da ih upotrebe za pravljenje sokova koji se u Ugliju nude na prodaju po veoma niskoj ceni. Anja i njen tim su tako ukazali na činjenicu da je sva hrana lepa i da ne treba imati predrasude prema produktima koji ne izgledaju baš savršeno, čime su upozorili javnost na neophodnost poštovanja principa održivosti u prometu i trgovini prehrambenim artiklima.

anja lukovic 06

KAKO FUNKCIONIŠE UGLI?

Ugli je strateški dizajniran da bude autonoman. On sakuplja ružne plodove sa lokalnih farmi i pretvara ih u flaširane sokove. Zatim ostaje na lokaciji gde su prodavnice slabo snabdevene svežim voćem i povrćem. Sistem plaćanja je baziran na Amazon Go tehnologiji, tako da kupci sami uzmu svoje piće, a mogu i da saznaju nešto o njemu koristeći interaktivni ekran. Na kraju radnog dana, kamionet se povlači na bežični punjač. Ugli je napravljen od održivih materijala kao što su aluminijum i reciklažno karbonsko vlakno, što ga čini izuzetno laganim, tehnički jednostavnim i bezbednim za upotrebu. Tim je bio suočen sa velikim teškoćama već i kod razrade prioritetne teme održivosti, a zadatak projektovanja kamioneta bez ikakvog prethodnog iskustva u toj vrsti posla bio je još teži i nametnuo je opširno sekundarno istraživanje. Ono se ticalo primene regulative dimenzija vozila, uklapanja u propisane gabarite uz obezbeđivanje njegove pune operativnosti, i sve to vodeći računa o nezavisnosti i održivosti celog projekta. Ugli tim se pokazao veoma kreativnim u tretiranju problema bacanja hrane. Ponudio je lako svarljive sokove po niskim cenama i stavio do znanja potrošačima da ružni plodovi imaju isti ukus i hranljivu vrednost kao i prvoklasni, a naročito ako se ponude u obliku soka. Tada razlika uopšte ne postoji. U vozilo može da stane 140 boca soka koji je proizveden od oko 900 komada plodova voća i povrća. ‘Tako zdrava hrana završava u stomaku, a ne na đubrištu’, zaključuje Anja.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: