Search
Close this search box.
congress

Male tajne zanata

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

 
 

Budi dizajnerka vrtova, rekoše mi. To bi bilo baš divno, rekoše. Zamisli samo, radiš napolju, na suncu, i kreiraš sva ta prelepa mesta. Međutim, stvarnost je, kao što to u životu često biva, nešto sasvim drugačije.

Kada uporedim količinu vremena radeći na samom dizajnu sa vremenom koje mi oduzme komunikacija sa klijentima, shvatim da ovo drugo traje duže. Veština komunikacije je, mislim, najbvažnija veština koju tokom života moramo stalno da usavršavamo. Možete biti najtalentovaniji projektant na svetu, ali ako ne umete da se sporazumete sa klijentom ili izvođačem radova, onda sve pada u vodu. Nedostatak komunikacije, bilo pisane ili usmene, vodi do nesporazuma, a da i ne pominjem one nelagodne sastanke na samoj parceli koju planirate da uredite.

DIZAJN JE SAMO JEDAN ELEMENT OBUHVATNOG PROCESA, BILO DA SAMO PROJEKTUJETE ILI DA UZ TO JOŠ I GRADITE, SVE MORA DA SE RADI OTVORENO I ODGOVORNO, A NA POČETKU SVEGA JE ISKREN PRISTUP I PROFESIONALAN ODNOS SA KLIJENTIMA, KOLIKO GOD NEUGODNI ONI PONEKAD MOGU DA BUDU.

Postavljanje vrta je stvar koja nažalost ima velike šanse da pođe po zlu. Crteži se mogu prikazati nedovoljno dobrim, isporuka materijala može da kasni, biljke se mogu uništiti prilikom transporta. Ne mora ništa od toga da bude vaša greška, ali kad se jedna stvar pokaže manjkavom, onda ona povuče i sve ostale, tako da se od grudve snega kotrljanjem nizbrdo napravi cela lavina i ozbiljno ugrozi izvođenje radova. Nekad ćete morati da priznate da ste zabrljali baš vi, nekad će to morati da prizna neko drugi. Srećom, u ovom poslu je sve ustvari fleksibilno i popravljivo, naročito kada su učesnici voljni da sarađuju. Problem ipak može da predstavlja netolerantan klijent – perfekcionista. Njegovo je pravo da očekuje da sve ide glatko i da bude efikasno, ali postoji nešto što vi možete da uradite da se spasete nervozne reakcije i prebacivanja ako se ta očekivanja ne obisrtine. Savetujem vam da na vreme, još pre početka realizacije projekta, upoznate svog klineta sa teškoćama koje bi mogle da nastupe i da ga uverite da ćete pre ili kasnije svakako biti u stanju da ih rešite.

 

 

 
 
 
 

 

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana