Search
Close this search box.
congress

Kontrast tonova

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KEIJI ASHIZAWA DESIGN ĄND NORM ARCHITECTS

OBJEKAT:

ENTERIJER AZABU RESIDENCE

LOKACIJA:

TOKYO, JAPAN

FOTOGRAFIJE:

KARIMOKU CASE STUDIO

VELIČINA I SNAGA ODNOSA LINIJA U OBLIKOVANJU OTVARA VIZIJU SAVREMENE RAVNOTEŽE UMETNIČKOG IZRZA. KONTRAST SVETLIH I TAMNIH TONOVA IMA SVOJ ZNAČAJ, PRE SVEGA ZATO ŠTO STVARA UTISAK ŽIVE DINAMIKE IDEJNOG REŠENJA, KOJA UMETNIČKIM JEZIKOM PRIKAZUJE KVALITET SLOŽENOG SADRŽAJA.

Rezidencija Azabu je četvrti projekat studije slučaja japanskog brenda nameštaja Karimoku Case Study, a ostvaren je u bliskoj saradnji dva studija – Norm Architects i Keiji Ashizava Design. Najnoviji dodaci kolekciji finog drvenog nameštaja kreirani su kao deo ovog projekta kompletne renovacije i imaju svoje izvorno okruženje u luksuznom stanu izgrađenom 1988. godine u mirnom rezidencijalnom kvartu u Tokiju.

RAZNOVRSNOST PRINCIPA DIZAJNA

Slično prethodnim projektima studija Karimoku Case Study, stan Azabu kombinuje japanske i skandinavske principe dizajna i estetike. Zajednička ljubav prema prirodnim materijalima i prigušenoj paleti boja predstavlja osnovu projekta koji karakteriše fokus na taktilne, minimalističke i vanvremenske kvalitete. Inspiracija američkim i brazilskim modernizmom iz sredine prošlog veka očigledna je u upotrebi toplih tamnih prirodnih materijala i drvenih zidnih obloga, bujnih tepiha i taktilnih presvlaka.

Enterijer kao pozornica društvenog i ličnog života, izložen je širokom dijapazonu ideja i fenomena koje uporište nalaze u modernosti, fleksibilnosti i arhitektonskom narativu. Svesni činjenice da je savremeni enterijer često preobražen u medijski format u službi industrije i tržišta, autori teže da istaknu značaj enterijera na višem prostornom nivou – kao složenog semiološkog sistema izraženog kroz sintezu arhitektonskog jezika i jezika drugih formi kulturnog izražavanja.

ZAHVALJUJUĆI TAMNIM BOJAMA, ARHITEKTONSKA SCENA JE POSTALA ZAGONETNIJA, TAJANSTVENIJA, PA SAMIM TIM I DRAMATIČNIJA, ALI, IAKO DOMINIRAJU PRIGUŠENI TONOVI, AUTOR UKAZUJE NA VELIKE IZRAŽAJNE MOGUĆNOSTI SVETLA, KAKO U STVARANJU ATMOSFERE TAKO I U DEFINICJI FORME I PROSTORA.

EKSPRESIVNOST I ELEGANCIJA MOBILIJARA

Kao jedan vid pobune umetnosti protiv progresa mašine i mehanizacije, svaki komad nameštaja ovog enterijera namenski je osmišljen i dizajniran kao podsetnik na vrednosti umetničkog izraza, jednostavnosti i zanatstva, a u kontekstu je celovitosti i monolitosti arhitektonskog rešenja.

ek VESNA RAVIĆ u EKO KUĆI No40 

Kontrast koji pokreće prostor.

Autor teksta: Vesna Ravić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks