Search
Close this search box.
congress

UHVATI TRENUTAK INDIJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

SOFIA LANCOŠ MALDINI

INDIJA JE POSEBNA ZEMLJA, DOM SVIH NAJVEĆIH SVETSKIH RELIGIJA. NEMA SVOJ NACIONALNI JEZIK, A U SVOJOJ STAROJ ISTORIJI, NIJE NAPALA NI JEDNU DRUGU ZEMLJU.

Indija je posebna zemlja. Sa populacijom od preko 1,21 milijarde stanovnika, to je druga najmnogoljudnija država sveta, odmah iza Kine, koju će po broju stanovnika ubrzo prerasti ukoliko se nastavi sadašnja tendencija rasta. Sa svojih 3,29 miliona kvadratnih kilometara, Indija je po površini teritorije sedma država na planeti. Indijska civilizacija je najveća i najstarija neprekinuta civilizacija na svetu. 6.000 g.pne., u vreme kada su svetske kulture bile nomadske, u Indiji je nastala Harapan kultura – civilizacija doline Inda. Sanskrit je majka svih evropskih jezika. Ova zemlja je danas najveća svetska demokratija. Država je federalna ustavna republika upravljana parlamentarnim sistemom.
Naziv Indija potiče od Inda, imena koje vodi poreklo od stare persijske reči Hindusi. Kasniji termin potiče od sanskritske reči Sindu, što je istorijski lokalni naziv za reku Ind. Geografski termin Barat, sadržan u Ustavu Indije kao zvanični naziv zemlje, u upotrebi je u mnogim indijskim jezicima i njihovim varijacijama. Eponim Barat vezan je za teološku ličnost koju hinduistički spisi opisuju kao legendarnog vladara antičke Indije.
U Indiji je otkriven brojčani sistem. Indijski matematičar i astronom Arjabata (oko 500.g.n.e) ustanovio je nulu kao broj. Indijski matematičar Baudajana (oko 800 g.p.n.e) prvi je izračunao vrednost broja Pi. On je takođe postavio i druge matematičke teoreme koje su i danas u upotrebi. Prvi univerzitet u Indiji osnovan je u Takšili oko 700 g.p.n.e. Grad Varanasi, poznat po tome što ga je posetio Buda oko 500. g.p.n.e. najstariji je kontinuirano naseljen grad na svetu. Sanskrit je liturgijski jezik u hinduizmu, budizmu i džainizmu, a u Aziji ima status sličan latinskom i grčkom jeziku u Evropi. Prema poznavaocima savremenih tehnologija, ovaj jezik bi bio najpogodniji za računarski softver. Igra šah (šataranđa ili aštapada) je izmišljena u Indiji. Indija je bila jedna od najbogatijih zemalja sve do perioda britanske vladavine u XVII veku. Privučen bogatstvom Indije, Kristifor Kolumbo je pošao u potragu za njom vodenim putem, da bi ’greškom’ otkrio Ameriku. Joga ima svoje korene u Indiji, gde postoji već više od 5.000 godina. Borbene veštine su takođe nastale u Indiji, odakle su ih budistički misionari proširili po Aziji.
Indija nema svoj nacionalni jezik. Zvanični jezik koji je najčešće u upotrebi je hindi. Postoje mnogi popularni regionalni jezici poput tamilskog, malajama, kanade i maratija, koji su u upotrebi u zasebnim oblastima zemlje. Broj različitih maternjih jezika u Indiji je ogroman. Prepoznata su čak 1.652 različita jezika i dijalekta, među kojima je 30 većih, kojima govori po više od milion ljudi. U Indiji živi najveća populacija u svetu u kojoj se govori engleski jezik.

U svojoj staroj istoriji, Indija nije napala ni jednu drugu zemlju. Bila je napadnuta i okupirana od strane mnogih zemalja i vladara, uključujući i Aleksandra Velikog. Indija je zemlja u kojoj su u periodu od 2.000 do 500 g.p.n.e. napisane Vede, najstariji spomenici sanskritske književnosti, svete knjige bramana.
Ova zemlja je dom svih najvećih svetskih religija. Hinduizam, budizam, džainizam i sikizam su nastale u Indiji. Većina Indijaca pripada hindu religiji. Većina verskih festivala i praznika su hinduistički. Divali, Holi, Pongal i Dušera su najpopularniji religijski praznici. Najveći hinduistički praznik je Divali, poznat kao Festival svetlosti. Na taj dan slavi se pobeda dobrog nad zlim. Prolećni praznik Holi je Festival boja. Pongal se slavi u nameri da se zahvali za žetvu. Dušera ili Vidžajadašami je najznačajniji praznik u južnoj Indiji, a proslavlja se u slavu pobede boginje Durga nad demonom Mashišasura. Najznačajniji budistički praznik je Vesak, koji slavi rođenje, prosvetljenje i smrt Gautama Bude.

Indija je zemlja sa najvećim brojem vegetarijanaca na svetu. Prema statističkim podacima, ona ima najnižu stopu potrošnje mesa na svetu. U Indiji, vegetarijanstvo je obično sinonim za lakto vegetarijanstvo, koje u ishranu uključuje mlečne proizvode, ali isključuje jaja. 31 do 42 procenta Indijaca su vegetarijanci, dok 9 procenata konzumira i jaja. Smatra se da ih u Indiji ima preko 500 miliona. Nedavni rast organizovane maloprodaje hrane u Indiji pogađaju kontroverze, jer mnogi stanovnici zahtevaju zabranu prodaje mesa u supermarketima. Konzumiranje alkohola zabranjeno je u državama Gudžaratu, Manipuru, Mizoramu, Nagalandu. Kućna dostava alkoholnih pića ilegalna je u Delhiju. Nacionalno piće u Indiji je čaj, koji ova zemlja proizvede više od bilo koje druge zemlje na svetu. Tradicionalno, Indijci prilikom obeda ne koriste pribor za jelo. Smatra se da je najveće uživanje u jelu ako se ono prinosi ustima rukom. Pritom, posebna pažnja se posvećuje higijeni ruku, odnosno noktiju.

U Indiji se smatra da crvena boja znači sreću, i nosi se prilikom venčanja i drugih svečanosti i festivala. Nacionalni cvet je prelepi krhki lotos, često gajen na jezerima i bazenima. Nacionalna životinja je bengalski tigar, a nacionalna ptica je paun, koji se može videti u mnogim parkovima, čak i u gradovima. U hinduizmu, tigar i lav vuku kočije boginje Durga. Krava je sveta životinja u Indiji, posebno u hinduizmu i džainizmu. Ona je poštovana kao izvor hrane i simbol života i nikada ne sme da bude ubijena. U Indiji se nalazi 30 procenata svetske populacije krava. Obzirom da je sveta životinja, sreće se svuda: na ulicama gradova, pored puteva, čak i na svetim mestima. Za majmune se u Indiji takođe veruje da su svete životinje. Oni predstavljaju obličje boga Hanuman ili Bađrang Balija, boga moći i snage. Mnogi indijski hramovi, poput Hrama majmuna u Džaipuru ili Varanasiju su vekovima domovi za hiljade majmuna. U hindu religiji obožavane su zmije, prisutne u svim prikazima boga Šive. Najsvetija zmija je indijska kobra. Slon u Indiji je deo hindu etnosa i kulture. Poštovan je kao Šri Ganeš, bog sa glavom slona koji simbolizuje uspeh i obrazovanje.
Na tlu Indije postoje mnoge geografske raznolikosti, uključujući peščane plaže, planinske vence, pustinje, stenovita područja i velike visoravni. Prisutne su četiri glavne klimatske grupe: tropska vlažna, tropska suva, suptropska vlažna i planinska klima. Postoje četiri godišnja doba: zima, leto, monsun i period posle monsuna.

Prema zapadnim izvorima, 42 procenta siromašnih u svetu živi u Indiji. Međutim, prema istim izvorima, Indijci pripadaju najzadovoljnijim i najsrećnijim nacijama na svetu. Jer, sreću ne čine samo ekonomski činioci, već su u nju uključeni mnogi drugi, zbog kojih su bogati često nesrećni, a najsiromašniji stanovnici planete su najzadovoljniji svojim životom. U naredne tri godine, 25 procenata novih svetskih radnika činiće Indijci. Prosečna starost stanovnika Indije je za 16 godina manja od starosti u Srbiji (26 prema 42). Indija ima 568 miliona registrovanih glasača više nego SAD, sa mnogo boljim odzivom na izborima.
Pre industrijske revolucije, kada je brojnost populacije uticala na produktivnost, Indija je bila na prvom mestu u svetu po BDP-u. Nakon industrijske revolucije, ušla je u period ekonomske stagnacije. Poslednjih godina ova zemlja ima trend ekonomskog rasta i vrlo brzo može da dostigne učešće u svetskom BDP-u od 25%. Prema Goldman Saksu, ova zemlja bi mogla do 2050. godine da prestigne ekonomiju SAD-a, prateći samo Kinu. Prema istom izvoru, bruto nacionalni dohodak će se do 2020. učetvorostručiti.

U poslednjih 18 meseci cene nekretnina u Mumbaiju i Delhiju više su se nego udvostručile. Polovinu svetskih IT usluga obavlja Indija, čija vrednost premašuje 47 milijardi dolara. Računarski čip Pentijum i Hotmejl su stvorili Indijci Vinod Dam i Sabir Batija. Indijskih IT stručnjaka sve je više i najtraženiji su u svetu. Od 2006. godine, tehnološki centar Indije Bangalore ušestostručio je poslovne kapacitete i danas ima više prvoklasnih poslovnih jedinica od Singapura.
U Indiji ima 27 lokaliteta koja su pod zaštitom UNESCO-a. Tu se nalazi najveća Montesori škola u svetu, koja ima preko 26.000 polaznika. Ova zemlja je drugi najveći svetski uvoznik oružja. Samo u poslednjoj deceniji, potrošeno je više od 50 milijardi dolara na kupovinu odbrambenih sredstava. Indija je veće tržište u svetu filma od SAD i Kanade zajedno. Protekle godine u Indiji je prodato preko 3,2 milijarde bioskopsih ulaznica. Centar najveće svetske filmske industrije je Bolivud. Ova zemlja godišnje proizvede 12 miliona tona manga, što je, poređenja radi, težina jednaka težini 80.000 plavih kitova. Indija proizvede više suvih mahunarki nego bilo koja druga nacija. Najrasprostranjenija žitarica na jugu je pirinač, na severu pšenica, a u svim krajevima jednako su zastupljeni dal ili sočivo. Indijski pamuk je najtraženiji u svetu. Još jedan traženi proizvod iz Indije su banane. Nijedna zemlja ne proizvede toliko banana koliko Indija. Zbog pastoralnog tipa života, Indijci su u velikoj meri zavisni od mleka. Ova zemlja je najveći proizvođač mleka na svetu. Začin šafran vodi poreklo iz susednih zemalja, ali je njegova upotreba u Indiji najrasprostranjenija. Najskuplji začin na svetu u Indiji se upotrebljava u obliku osušenih vrhova cvetnog tučka. Za kilogram šafrana potrebno je oko 150.000 cvetova, a branje i skidanje vrhova tučka vrši se ručno.
Kada bismo pobrojali koliko smo puta upotrebili rečcu NAJ ispred atributa vezanih za Indiju, bio bi to impozantan broj i siguran pokazatelj kvaliteta ove neverovatne zemlje. Ipak, ni iz daleka nismo uspeli da pomenemo sve što zaslužuje da bude rečeno o ovom čudesnom mestu. Najbolje bi bilo otići lično i dodati još po neko NAJ na već pomenute. Bilo bi to najnezaboravnije putovanje koje ste ikada preduzeli.//

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere
Casa Rio