Search
Close this search box.
congress

MONTAŽNA KUĆA OD SLAME

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MODCELL

OBJEKAT:

MONTAŽNA KUĆA OD SLAME

LOKACIJA:

BATH, VELIKA BRITANIJA

POVRŠINA:

86 m2

FOTOGRAFIJE:

MODCELL

GRADNJA KUĆA OD BALA SLAME NIJE NEPOZNATA TEHNIKA. U SAVREMENOJ ODRŽIVOJ GRADNJI MOŽE SE UČINITI KORAK DALJE, NAROČITO U POGLEDU BRZINE IZGRADNJE, O ČEMU SVAKAKO SVEDOČI PRIMER OVOG OBJEKTA IZ VELIKE BRITANIJE.

Slama je materijal koji se dugi niz godina koristio u građevinarstvu, a i danas sve više dobija na popularnosti. Iako neki osporavaju njene kvalitete, tvrdeći da je leglo insekata, lako zapaljiva i da nije dovoljno stabilna, dosadašnja iskustva i testovi pokazali su drugačije. Bale slame se koriste ne samo kao izolacija, već se od njih prave gotovo kompletni zidovi. Balirana slama dolazi u blokovima različitih dimenzija, u obliku prizme ili valjka. Koji će tip bala koristiti graditelj, zavisi samo od željenog krajnjeg efekta.


Istraživači sa Univerziteta Bath, iz Centra za Inovativne građevinske materijale, istražuju materijale sa niskom emisijom ugljenika koji se koriste u građevinarstvu. Oni razvijaju nove načine korišćenja drvene građe i drugih prirodnih materijala, kao što su konoplja, kompoziti od prirodnih vlakana i slama. Istraživački tim procenjuje da ovakvi materijali mogu da pomognu Velikoj Britaniji da postigne svoje dugoročne ciljeve u smanjenju emisije ugljen dioksida.

ISTRAŽIVAČI IZ CENTRA ZA INOVATIVNE GRAĐEVINSKE MATERIJALE, ISTRAŽUJU MATERIJALE SA NISKOM EMISIJOM UGLJENIKA KOJI SE KORISTE U GRAĐEVINARSTVU.. ONI RAZVIJAJU NOVE NAČINE KORIŠĆENJA DRVENE GRAĐE I DRUGIH PRIRODNIH MATERIJALA, KAO ŠTO SU KONOPLJA, KOMPOZITI OD PRIRODNIH VLAKANA I SLAMA.

Profesor Piter Voker, direktor Centra i glavni vođa ovog istraživanja, kaže: “Uticaj građevinske industrije na životnu sredinu je ogroman. Procenjuje se da u svetu proizvodnja cementa učestvuje u ukupnoj industrijskoj emisiji ugljen-dioksida sa čak 10%“.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No11

Drveni montažni okviri u koje se postavlja ispuna od balirane slame

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda