Alumil Exl1

UTOČIŠTE U PUSTINJI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

IMBUE DESIGN / CHRISTOPHER J. TALVY, HUNTER GUNDERSEN, MATT SWINDEL

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

TORREY, UTAH, USA

POVRŠINA:

125 m2

FOTOGRAFIJE:

IMBUE DESIGN

OVA NEOBIČNA BIOKLIMATSKA KUĆA JE STVORENA DA BUDE UTOČIŠTE U PUSTINJI. POŠTUJUĆI SVOJU OKOLINU, EGZISTIRA U HARMONIJI SA NJOM, I PRUŽA SAVRŠENO MESTO ZA ODMOR I RAZMIŠLJANJE. KORIŠĆENI  MATERIJALI I DIZAJN SU U FUNKCIJI SMANJENJA POTROŠNJE ENERGIJE, DOK  FOTONAPONSKI SISTEM OBEZBEĐUJE NEOPHODNU ELEKTRIČNU STRUJU.

Projektovanje objekta usred pustinje, koji neće narušiti kontekst svog okruženja, bio je složen zadatak za arhitekte Imbue Design-a, dok je izgradnja ove kuće za odmor i meditaciju u mestu Tori, u Juti, u teškim uslovima pustinjske klime predstavljala pravi  podvig. Klijent je bila poslovna žena iz Solt Lejk Sitija, koja je tražila od arhitekata da sagrade ‘eko-frendli’ dom koji bi se utopio u okolni pejzaž. Locirana na jednom uzvišenju usred neravnih vulkanskih stena i čvornovatih žbunova kleke, ova kuća se uzdiže iznad pustinjske doline, i iz nje se pruža spektakularan pogled na nacionalni park Kapitol Rif.


Na glavnoj, nižoj etaži, nalaze se: spavaća soba, gostinska soba i objedinjen prostor kuhinje, trpezarije i dnevne sobe. Crveno spiralno stepenište povezuje iznutra prostor dnevnog boravka sa kancelarijom na gornjem nivou. Natkrivena terasa u prizemlju omogućava produžetak dnevnog boravka u otvoreni prostor, ili u još jedno područje za odmor i opuštanje. Stakleni klizni portal dnevnog boravka ukida granicu koja prostor dnevne sobe deli od terase  koja se, zahvaljujući istoj podnoj obradi, doživljava kao njen prirodni produžetak. Ova povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora velikom prozorskom površinom koja ide od poda do plafona i proteže se celom širinom prostorije između zidova, nudi izuzetan pogled na prirodno okruženje – ogromne crvenkaste visoravni od vulkanskih stena i čvornovato žbunje kleke.


Enterijer karakterišu beli zidovi i tamna betonska obloga. Ideja arhitekata je bila jasna: postaviti neutralno platno na koje vlasnik sam nanosi boje kroz sopstveni izbor nameštaja i umetnina. Velike prozorske površine u svakoj sobi stvaraju neprekidan tok energije iz jedne oblasti u drugu, čemu doprinosi i odsustvo pregrada i vrata. Svaki prostor otvara novi momenat, jer otkriva nešto drugačije, ali odražava i jedinstvenost celine.


Spoljni zidovi koji prate formu palube, obloženi su kamenim zidom koji je napravljen popunjavanjem velikih pocinkovanih čeličnih kaveza stenama vulkanskog porekla sa lokaliteta. Osim što vizuelno utapa kuću u okolni teren, funkcija kamenog zida je da napravi termičku masu koja usporava prenos toplote. Gde god je bilo moguće, birani su materijali sa lokalnog područja, zbog njihove izdržljivosti i veze sa prirodom.  Na krovu kancelarije instaliran je fotonaponski sistem za napajanje kuće električnom energijom.


Ova neobična bioklimatska kuća je stvorena da bude utočište u pustinji. Poštujući svoju okolinu, egzistira u harmoniji sa njom, i predstavlja savršeno mesto za odmor i razmišljanje.  Pored toga, materijali i dizajn su podređeni smanjenju potrošnje energije, dok fotonaponski sistem obezbeđuje neophodnu električnu struju.//ek MARIJA VELOVIĆ – Više u EKO KUĆI No10





Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: