Search
Close this search box.
congress

TURISTIČKI CENTAR KLEKOVAČA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


MEĐUNARODNI KONKURS ZA URBANISTIČKO I ARHITEKTONSKO REŠENJE TURISTIČKOG I SKIJAŠKOG CENTRA UVODI REGION KLEKOVAČA NA TURISTIČKU MAPU EVROPE.

Proglašenjem pobednika Konkursa za idejno arhitektonsko i urbanističko rešenje Turističkog centra Klekovača započeto je ostvarenje vizija investitora za izgradnju globalno kompetitivnog mesta prepoznatljivog identiteta, koje na autentičan način usklađuje zahteve ekonomske isplativosti i ekološke i socijalne održivosti korišćenjem najnovijih tehnoloških dostignuća u skladu sa važećim standardima u oblastima planiranja, izgradnje i održavanja turističkih kompleksa. Turistički centar Klekovača trenutno predstavlja najveći projekat ovakvog karaktera u regionu i obuhvata veliku površinu planiranu za letnje i zimske sadržaje, a nalazi se u zapadnom delu Bosne i Hercegovine. Investitor je postavio ključne zadatke da se konkursno pronađu rešenja sa prepoznatljivim imidžom i da se u projekat internacionalnog karaktera uključe timovi arhitekata iz regiona i sveta, kako bi se duh i tradicija ovog područja uneli na ovu značajnu buduću turističku destinaciju.


Ottmar Schmidt, predstavnik grupe Mahler project international, jedan od investitora i član žirija ovog izuzetnog i trenutno najvećeg projekta turističkog karaktera u Bosni i Hercegovini, kaže: ’’Turistički kompleks Klekovača nije samo budući centar zimskog turizma. Predviđeno je da se pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, snoubord parka i terena za biatlon izgrade i dvorana za letnje dvoransko skijanje, tereni za golf i tenis, ’adrenalinski park’ i manjež za jahanje, a gosti će moći da uživaju u planinarenju i šetnji po zaista fantastičnoj prirodi i šumama Klekovače. Za projekat smo saznali preko našeg partnera poreklom iz ovih krajeva, sa kojim smo saradjivali u nekim drugim investicijama. On nam je predstavio svoju zamisao i odlučili smo da uđemo u ovaj poduhvat. O vrednosti projekta trenutno je teško govoriti, ali je okvirno reč o 350-400 miliona evra. Drago nam je što su se arhitekti iz raznih krajeva sveta odazvali na ovaj konkurs i što su posetili lokalitet tokom kolokvijuma koji smo organizovali da bi se i oni uverili u vrednost i potencijal mesta i videli prelepi krajolik Klekovače.- Više u EKO KUĆI No13


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Integracija sa okolinom: Paviljon u parku
Grand Palais Ephemere
Casa Rio