Search
Close this search box.

PAVILJON U PARKU : integracija sa okolinom

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko
Marques Dinis

AUTORI:

HENRIQUE MARQUES & RUI DINIS (SPACEWORKERS)

OBJEKAT:

PAVILION IN THE GARDEN

LOKACIJA:

SOBRADO, PORTUGALIJA

POVRŠINA:

490 m2

FOTOGRAFIJE:

FERNANDO GUERRA

PAVILJON U PARKU NE POSMATRA ARHITEKTURU SAMO KAO STATIČNU STRUKTURU KOJA ČINI DEO OKOLINE, VEĆ KAO DINAMIČAN ENTITET KOJI IMA SPOSOBNOST DA AKTIVNO OBLIKUJE NAŠE ŽIVOTE I OKOLINU. OVA TRANSFORMACIJA U PERCEPCIJI ARHITEKTURE OGLEDA SE U POJMU PERFORMATIVNOSTI ARHITEKTURE, GDE ARHITEKTONSKI DIZAJN POSTAJE VIŠE OD ESTETSKE POJAVE – POSTAJE INTERAKTIVNO ISKUSTVO, DELOTVORAN I UČINKOVIT AKTER U OBLIKOVANJU NAŠIH SVAKODNEVNIH ŽIVOTA.

Portugalski paviljon predstavlja filozofsku manifestaciju koja teži uspostavljanju harmoničnog dijaloga između ljudi, prirode i arhitekture. Centralna ideja ovog projekta je potraga za suštinom, čistoćom elemenata i jednostavnošću, gde arhitektura postaje sredstvo koje može da transformiše prostor u funkcionalno i estetski privlačno okruženje, da poboljša energetsku efikasnost, podstakne kreativnost, promoviše održivost i stvori uslove za društvenu interakciju. Inkorporirajući elemente i forme iz prirode u svoju strukturu, objekat gradi nezavisne predstave koje istovremeno odražavaju kako sopstvenu, tako i suštinu celokupnog okruženja.

Prikaz

Kadriranje prostora

Arhitektonski dizajn ovog objekta oblikovan je kao kombinacija modernizma i minimalizma, gde svaki deo ima svoju jasnu svrhu i doprinosi estetici i funkcionalnosti prostora. Naglasak je stavljen na integraciju sa okolinom i vrtom, čime se postiže savršena sinergija između arhitekture i spoljnog okruženja. Ogromni prozori od stakla igraju ključnu ulogu u ovom konceptu. Oni istovremeno štite unutrašnji prostor, pružajući osećaj bezbednosti, dok omogućavaju prirodi i svetlu da slobodno ulaze, stvarajući intimnu vezu između unutrašnjosti i spoljnjosti.

Pzozori

Harmonična simbioza prirodne i arhitektonske forme pruža korisniku nebrojeno mnogo mogućnosti u sistemu posmatranja i opažanja, tako da svako može postati umetnik koji kadrira okolni prostor i konstruiše prizor koji će zatim biti doživljen i promišljen na poseban i pojedincu svojstven način.

Prozor 1

Struktura objekta uključuje dva zasebna bloka, namenjena uslužnim delatnostima za potrebe posetilaca. Betonski krov, iako deluje masivno, elegantno balansira na baznim volumenima i jednom vertikalnom elementu koji igra ulogu stuba i kompozicionog detalja. Jedinstveni dizajn krovne konstrukcije, obasjan svetlošću kroz staklene otvore, unosi duh transcendentnosti u samu suštinu arhitekture.

Pavilion In The Garden 1 1024x683 1
Kompaktna i ritmična forma odiše jednostavnošću

Kroz stakleni plafon paviljona, nebo postaje integralni deo enterijera, kao da se beskraj proširuje unutar samog objekta. Osećaj lakoće i prostranstva obuzima sve prisutne, dok se granice između unutrašnjeg i spoljnog sveta brišu. Posetioci paviljona stiču osećaj da lebde između neba i zemlje, doživljavajući svetlost i beskraj u svom najčistijem obliku.

Priroda je prvi pokretač i katalizator pri nastanku ovog arhitektonskog dela, stvaralački impuls koji rezultira skladom površine, boje i svetlosti postavljene u dosledne i ravnomerne odnose. Harmonična simbioza prirodne i arhitektonske forme pruža korisniku nebrojeno mnogo mogućnosti u sistemu posmatranja i opažanja, tako da svako može postati umetnik koji kadrira okolni prostor i konstruiše prizor koji će zatim biti doživljen i promišljen na poseban, i pojedincu svojstven način.

Pavilion In The Garden 04

Prostor nije pasivan okvir, već ima svoju specifičnu ulogu u oblikovanju iskustva i interpretacije čime se naglašava dinamika između prostora i ljudi, a prostoru daje angažovana uloga u procesu komunikacije i stvaranja značenja, pa arhitektura sama postaje deo događaja, neizostavan akter u pričama koje se odvijaju unutar njenih zidova.

Pavilion In The Garden 05
Pavilion In The Garden 15 2

Ovaj složeni aspekt arhitekture nije rezervisan samo za velike i monumentalne građevine; on je duboko ukorenjen u samu suštinu svakog arhitektonskog dela, bez obzira na njegovu veličinu ili svrhu.

Pavilion In The Garden 16 1 1024x683 1
Uređenje partera, zajedničkih vrtova i prostora za rekreaciju poziva stanovnike da se povežu sa prirodom

Arhitektura ima moć da stvori sekvence i narative, da se transformiše u pozornicu na kojoj se odigravaju priče, da postane koreografija prostora u kojem se ljudi kreću i međusobno se povezuju, o čemu svedoči Paviljon u parku koji otvara vrata različitim izražajnim mogućnostima.

Pavilion In The Garden 17 1 1024x683 1

Ova konstrukcija unosi nebo u samu srž svoje arhitekture, brišući granice između unutrašnjeg i spoljnog sveta, čineći da svetlost postane protagonist prostora i podsećajući nas na moć arhitekture da oblikuje naše iskustvo i promoviše interakciju između čoveka i okoline.

ek VESNA RAVIĆ

Autor teksta: maja
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda