Search
Close this search box.
congress

SIROGOJNO SELO IZ DAVNINA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

Dragan Bosnić

MUZEJ POD OTVORENIM NEBOM PREDSTAVLJA ARHITEKTURU I TRADICIONALNI NAČIN ŽIVOTA NA PODRUČJU ZLATIBORSKO-DINARSKOG KRAJA

‘’Staro selo Sirogojno” je muzej pod otvorenim nebom I zauzima površinu od 18 ha. Selo predstavlja arhitekturu i tradicionalni način života na području Zlatiborsko-dinarskog kraja i Jugozapadne Srbije iz druge polovine 19. i sa početka 2o.veka. Na samo 24 km od Zlatibora, Muzej na otvorenom „Staro selo Sirogojno“ jedini je te vrste u Srbiji. Prve aktivnosti prikupljanja, obnove i zaštite koliba (kuća) na Zlatiboru realizovalini su po planu arhitekte Ranka Findrika i Republičkog za voda za zaštitu spomenika kulture 1980.godine. Osnovna ideja ovog projekta sastojala se  u prikupljanju i očuvanju  autentičnih sadržaja u Sirogojnu, koja je realizovana uz stručnu pomoć Dobrile Vasiljević-Smiljanić i etnologa Bose Rosić, republičkih institucija kao i drugih koji su želeli da se očuva ovo dragoceno graditeljsko nasledje.


Inače sama ideja „muzeja pod otvorenim nebom“ zapravo je počela u Švedskoj. Prvi ovakav muzej napravljen je u ovoj zemlji 1891. godine. Ideja za formiranje muzeja javila se kao posledica sve većeg interesovanja za tradicionalno seosko graditeljstvo i način živote koji su uočeni na svetskim izložbama u Parizu i Beču. Ubrzo je nastao  veliki broj srodnih kulturnih središta za očuvanje i predstavljanje tradicije širom Skandinavije i zapadne Evrope. U drugoj polovini 2o.veka formiraju se slični muzeji u istočnoevropskim zemljama, ali i na drugim kontinentima. Muzej ove vrste  jedini je u Srbiji. Proces prenošenja, postavljanja i rekonstrukcije zlatiborskih brvnara u „Starom selu“ (Sirogojnu), započet je 1980.godine a inicijativa je potekla od organizacije domaće radinosti iz  Sirogojna i ostvarena je upornošću Dobrile Vasiljević-Smiljanić,  angažovanjem etnologa Bose Rosić i mnogobrojnih saradnika.


ZLATIBOR JE PLANINA IZUZETNE LEPOTE, A KRASE JE PRIJATNA KLIMA, BLAGO PODNEBLJE, PROSTRANI PROPLANCI, BUJNI PAŠNJACI ISPRESECANI PLANINSKIM POTOCIMA I PROŠARANI BOROVIMA, PO KOJIMA JE OVA PLANINA I DOBILA IME.


Crkva Svetih apostola  Petra i Pavla 

Centralno mesto u „starom selu“ zauzima  Crkva Svetih apostola Petra i Pavla smeštena na uzvišenju u sred sela.To je jednobrodna crkva,bez kupole,pod dvovodnim krovom sa prizidanim dvospratnim zvonikom na zapadnoj strani.Posvećena je  svetim apostolima Petru i Pavlu a njena izgradnja i oslikavanje ikona na oltarskoj pregradi datira se u l764.godinu,kako je zapisano na carskim dverima uz potpis ikonopisca Simeona Lazovića.Podaci o priložnicima i ktitoru hrama ispisani su na centralnom nadverju sa predstavom Nedremano oko,na ikonostasu.Pored crkve je groblje. //ek – Jovan Vučković Više u EKO KUĆI No05


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Harmonija čoveka, arhitekture i prirode: Casa em Troia
Objekat inspirisan travom: Georgica Cove