Search
Close this search box.
congress

CASA EM TROIA : Harmonizacija čula i misli

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko
Casa Em Troia 00 Ines Cortesao

AUTORI:

INÊS CORTESÃO

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA CASA EM TROIA

LOKACIJA:

PENÍNSULA DE TRÓIA, GRÂNDOLA, PORTUGALIJA

POVRŠINA:

300 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

FG + SG FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA

PROBLEM DIJALEKTIČKOG ODNOSA ARHITEKTURE I OKRUŽENJA, CASA EM TROIA REŠAVA ISTICANJEM IZRAŽAJNE MOGUĆNOSTI SCENSKE STRUKTURE PEJZAŽA. ARHITEKTONSKI ELEMENTI INTERPRETIRANI SU RELACIJAMA DVODIMENZIONALNOG I TRODIMENZIONALNOG, PUNOG I PRAZNOG, OTVORENOG I ZATVORENOG. TAKO SE IZGRADILA ESTETIKA KOJA KORESPONDIRA SA ESTETIKOM SAVREMENOG ARHITEKTONSKOG STVARALAŠTVA.

Harmonizacija čula i misli

Primarni problem koji je koncepcijski i suštinski odredio proces realizacije ove građevine jeste potreba ljudi da se pozabave sobom na mestu gde mogu da predahnu od svakodnevnih obaveza. Usklađenost kuće sa prirodom ima za cilj da harmonizuje čula i misli njenih korisnika. Izgrađena na prelepom poluostrvu Tróia u Portugaliji, ova kuća predstavlja harmoničan spoj čoveka, prirode i arhitekture, gde se linearnost forme, sinergija sa okruženjem i prefinjenost enterijera ujedinjuju kako bi se stvorilo jedinstveno iskustvo.

arhitekture

Opna koja skriva i otkriva

Intrigantna drvena opna koja se proteže oko cele kuće  element je koji istovremeno otkriva i skriva sami objekat,  čime su autori ispunili jedan od osnovnih principa kojima su se vodili prilikom projektovanja – stvaranje privatnosti za korisnike. Linearna i ritmična struktura kuće dominira prostorom. Obilje zastakljenih površina obezbeđuje ulaz prirodne svetlosti u unutrašnjost. Ova transparentnost stvara jedinstvenu vezu između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora i uklanja granice između prirode i arhitekture.

arhitekture

OPNA OKO OBJEKTA VOLUMINOZNOST FORME NAGLAŠAVA SUKOBOM IZMEĐU OTVORENOG I ZATVORENOG, ČIME DRAMATIZUJE CELOKUPAN PRIZOR I POSMATRAČU DAJE MOGUĆNOST RAZLIČITIH INTERPRETACIJA.

arhitekture

Objekat ne samo da se uklapa u okruženje, već aktivno doprinosi očuvanju prirode i lokalne vegetacije. Pažljivo oblikovana peščara sa autohtonim biljnim vrstama postala je neodvojivi deo kuće. Formirana je od peska uklonjenog tokom izgradnje i nije samo estetski element, već i primer održivosti lokalne flore.

arhitekture

Motiv vode korišćen kao element u arhitektonskom planiranju, pruža estetsko uživanje i osećaj smirenosti. Arhitektura koja je usmerena ka vodi stvara romantičnu vezu između čoveka i prirode i donosi osećaj spokojstva i bezbrižnosti.

Osvetljenost i pročišćenost arhitekture

Korisnika u enterijeru dočekuje atmosfera svedenosti, suptilnosti i pročišćenosti. Minimalistički stil preovladava, sa čistim linijama i naglaskom na funkcionalnosti. Prostor je organizovan sa centralnim hodnikom koji vodi do privatnih odaja i dvorišta.

arhitekture
Čiste linije, neutralne boje i prirodni materijali dominiraju prostorom.

Biljke očuvane unutar dvorišta stvaraju dodatnu prirodnu atmosferu povezanosti unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Otvoreni koncept omogućava fluidan prelaz između prostorija i stvara osećaj prostranosti i povezanosti sa okolinom.

Odnos iznutra - spolja

Enterijer je akcentovan pažljivo odabranim komadima nameštaja i dekoracijom koja upotpunjava celokupni estetski doživljaj. Čiste linije, neutralne boje i prirodni materijali dominiraju i stvaraju mirnu i idiličnu atmosferu. Kombinacija drvenih elemenata od smreke i jasena sa mekim teksturama i minimalističkim detaljima stvara toplinu i udobnost.

Pročišćenost i minimalizam enterijera

KROZ PROZORE SE POGLED PRUŽA KA SPEKTAKULARNOM PEJZAŽU, A ISTOVREMENO SE OTVARA PROSTOR PREMA SVETLOSTI, HORIZONTU I PRIRODNIM ELEMENTIMA. POVEZANOST ARHITEKTURE I MESTA STVARA AUTENTIČAN IDENTITET, ŠTO KUĆU ČINI POSEBNOM I PREPOZNATLJIVOM.

Otvorenost i minimalistički detalji stvaraju prostor za unutrašnju refleksiju, tišinu i opuštanje. Ovakav pristup oblikovanju enterijera podstiče stanare da se povežu sa prirodom i na emocionalnom nivou, uz kontemplaciju i posvećenost sebi. Svedenost dizajna prostora podstiče slikovitost, a stanarima omogućava da se opuste i uživaju u mirnom okruženju.

Savremena kuća na Peninsuli Tróia nije samo arhitektonski poduhvat, već i izraz filozofije održivosti i odnosa čoveka prema prirodi. Kroz sinergiju sa okruženjem, svedenost forme i pročišćenost enterijera, ova kuća nas podseća na važnost povezanosti sa prirodom i svesnog odnosa prema okolini. Ona postaje mesto koje nas inspiriše da usporimo i da dublje promislimo o našem mestu u svetu. U harmoniji čoveka, prirode i arhitekture pronalazimo sklad i spokoj i otvaramo put ka održivijoj budućnosti.

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku arhitektura.

Autor teksta: Vesna Ravić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda