Search
Close this search box.
congress

GEORGICA COVE: ZELENI LUKSUZ U SRCU LONG AJLENDA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko
Georgica Cove 00 Paul Masi

AUTORI:

PAUL MASI (BATES MASI + ARCHITECTS)

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA GEORGICA COVE

LOKACIJA:

NEW YORK, SAD

POVRŠINA:

604 m2

FOTOGRAFIJE:

BATES MASI + ARCHITECTS

SUPRUŽNICI SREDNJIH GODINA, KOJI SU NEDAVNO POSTALI PONOSNI VLASNICI PARCELE NA LONG AJLENDU, ODLUČILI SU SE ZA GRADNJU SVOJE KUĆE IZ SNOVA. NJIHOVE ŽELJE SU PRETOČENE U STVARNOST ZAHVALJUJUĆI BIROU BATES MASI+ARCHITECTS, KOJI JE USPEO DA STVORI ZELENI LUKSUZ PROSTOR KOJI INTIMNO KOMUNICIRA SA PRIRODOM I LOKALNOM GRADITELJSKOM TRADICIJOM. KLJUČNA OSOBENOST OVE KUĆE JE NJEN ODRAZ STILA ŽIVOTA VLASNIKA.

Biro Bates Masi+Architects pretvorio je njihove želje u jedinstveni arhitektonski izraz. Stvorili su kuću koja nežno korespondira sa prirodom okoline i usklađuje se sa lokalnom graditeljskom tradicijom. Ovo zdanje, osim što zadovoljava potrebe za funkcionalnim prostorom, autentično odražava životni stil vlasnika.

Kuća je planirana da bude mesto u kojem će vlasnici uživati u porodičnim okupljanjima i zabavama sa prijateljima tokom vikenda. Pazeći na pastoralno okruženje, arhitektonski dizajn ističe prirodne elemente, što se savršeno poklapa sa filozofijom biroa Bates Masi+Architects, koji se oslanja na upotrebu prirodnih materijala i pažljivo osmišljenu prostorno-funkcionalnu organizaciju.

Georgica Cove 14 Za Tekt

Odabir prirodnih materijala

Prostor unutar kuće dizajniran je sa pažljivim odabirom prirodnih materijala, gde drvo dominira kao glavni element. Hrastov pod i zidni detalji, kao i nameštaj od drveta i kože, stvaraju toplu i udobnu atmosferu. Kamini su izvedeni u šindri od terakote, pridodavši autentičan pečat enterijeru. Prostori su pažljivo organizovani, a klizna vrata omogućavaju otvoren protok između enterijera i spoljašnjosti čime je omogućeno da priroda postane sastavni deo unutrašnjosti.

Georgica Cove 11

Ovakav pristup oblikovanju enterijera naglašava prirodnu lepotu i iskrenost prostora. Paleta materijala je svedena, a prostori su uređeni tako da stvaraju ležeran i nekonvencionalan ambijent. Fokus na uživanju u prirodi i autentičnom doživljaju prostora bio je osnovni vodič u kreiranju enterijera koji se divno uklopio sa okolinom postajući neinvazivan zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda.

Priroda kao inspiracija

Fasada objekta odiše toplinom i tradicionalnom lepotom zahvaljujući korišćenju šindre od žutog kedra sa Aljaske. Ovaj materijal je upotrebljen za celokupno oblaganje fasade, stvarajući utisak da kuća izrasta iz zemlje i trave. Inspirisan prirodom, arhitekta Paul Masi predložio je da trava bude centralni motiv dizajna. Trava se pojavljuje u parternom uređenju oko kuće, gde uredno ošišan travnjak sretne divlju, nepokošenu travu. Time se pruža osećaj organske povezanosti sa okolinom.

Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda

SVESTAN IZBEGAVANJA BELIH TONOVA, VISOKOTEHNOLOŠKIH MATERIJALA I LUKSUZNIH ZAVRŠNIH OBRADA, PROSTOR JE PAŽLJIVO OBLIKOVAN POD UTICAJEM ATMOSFERE UŽIVANJA U PRIRODNOM I ISKRENOM DOŽIVLJAJU. OVO JE BILO VODEĆE NAČELO KOJE JE OBLIKOVALO ESTETIKU, POSTAVLJAJUĆI TON ZA NEKONVENCIONALAN I RAFINIRANO OPUŠTEN PROSTOR.

03

Kroz projektovanje Georgica Cove, kuće inspirisane travom, Bates Masi+Architects stvorio je prostor gde ljubav prema prirodi i jednostavnosti čini domaćinsko iskustvo jedinstvenim. Ova veza čoveka i prirode ističe važnost očuvanja prirode i inspiriše nas da se povežemo sa prirodom na autentičan način. Georgica Cove postaje oaza mira i inspiracije, podsećajući nas na lepotu jednostavnosti i dublje razumevanje prirodnog sveta koji nas okružuje.

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku enterijer.

Autor teksta: Mare Janakova Grujić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Svetlost kao platno : The Paintworks
Neprolazna lepota kamena : Petra