Search
Close this search box.
congress

GEORGICA COVE: OBJEKAT INSPIRISAN TRAVOM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko
Georgica Cove 00 Paul Masi

AUTORI:

PAUL MASI (BATES MASI + ARCHITECTS)

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA GEORGICA COVE

LOKACIJA:

NEW YORK, SAD

POVRŠINA:

604 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

BATES MASI + ARCHITECTS

U AMAGANSETU, GRADIĆU NA NJUJORŠKOM LONG AJLENDU, SUPRUŽNICI SREDNJIH GODINA PRONAŠLI SU PARCELU NA KOJU SU PLANIRALI DA SMESTE SVOJU KUĆU IZ SNOVA. BIRO BATES MASI+ARCHITECTS PRETOČIO JE NJIHOVE ŽELJE U ARHITEKTONSKI JEZIK I TAKO JE NASTAO OBJEKAT INSPIRISAN TRAVOM KOJI PRISNO KORESPONDIRA SA ZATEČENOM PRIRODOM, KAO I SA LOKALNOM GRADITELJSKOM TRADICIJOM. TREĆA PODJEDNAKO VREDNA OSOBENOST JESTE ČINJENICA DA OBJEKAT ISKRENO I DO TANČINA ODSLIKAVA STIL ŽIVOTA VLASNIKA.

Želja investitora kao ključ koncepta

Osim što su kuću želeli kao prostor u kome će boraviti, ona je trebalo i da odgovori na ljubav vlasnika prema zabavi, kao i na porodična okupljanja i druženja sa gostima tokom vikenda.Pastoralno okruženje nije prenebregnuto, već je, naprotiv, istaknuto arhitektonskim dizajnom, što se kao investitorski zahtev odlično poklopilo sa karakterom produkcije projektnog biroa Masijevih, zasnovanom na upotrebi šindre i na osobenom konceptu u prostorno-funkcionalnoj organizaciji.

Objekat inspirisan travom - Georgica Cove
Šindra, drveni crep, korišćena za oblaganje celog objekta

ŠINDRA, DRVENI CREP, KORIŠĆENA JE NE SAMO ZA OBLAGANJE KROVOVA, VEĆ I CELOKUPNE FASADE OBJEKTA, PRI ČEMU SU JOJ DIMENZIJE UVEĆANE, A IZVEDENA JE OD ŽUTOG KEDRA SA ALJASKE. OPŠTI IZGLED OBJEKTA NESKRIVENO PODSEĆA NA FARMERSKE KUĆE I ŠTALE ZA KONJE KOJE SU SE VEKOVIMA GRADILE NA OVOM LOKALITETU.

Georgica Cove 05
Visoko stepenište je veza između prostora doma i okruženja. Ono istovremeno štiti kuću od ulivanja vode tokom obilnijih kiša.

Fasadna materijalizacija je takva da se čini kao da kuća izrasta iz zemlje i trave. Arhitekta Pol Masi je predložio da upravo trava bude sveukupni motiv dizajna. U parternom uređenju glavni motiv je ritam uredno ošišanog travnjaka i nepokošene divlje trave.

Objekat inspirisan travom - Georgica Cove
Zadnje dvorište sadrži i bazen, odnosno vodu kao četvrti element prirode

Volumeni su međusobno rotirani, što kompoziciji daje dinamiku i obezbeđuje bolji pristup svetlosti. Između ovih volumena postoje direktne veze koje se po potrebi mogu i prekinuti velikim kliznim vratima. Adaptibilnost i mogućnost metamorfoze prostora postoji i u drugim formama. To se može uočiti na primer u vezi enterijera sa baštom, gde je najoriginalniji momenat smešten u sam ulazni korpus u vidu  transparentnog spoja prednjeg i zadnjeg dvorišta. Zadnje dvorište, prema kome je kuća široko otvorena, sadrži i bazen, odnosno vodu kao četvrti element prirode.

Objekat inspirisan travom - Georgica Cove
Otvaranje enterijera ka prirodi kliznim vratima

Trava je iskorišćena i kao materijal. Ugrađena je u zidove i zabate posebnom tehnologijom koja ovakvoj oblozi obezbeđuje trajanje od dve do tri decenije, koliki je i vek trajanja šindre od žutog aljaskog kedra. Takođe isto tako je je iskorišćena kao stilizovani motiv sačinjen od niza paralelnih letvi ili daski sa estetsko-funkcionalnom ulogom. Ona egzistira na bočnim fasadnim stranama volumena, kao i u nekolicini sekvenci u enterijeru.

Georgica Cove 07 1
Transparentna veza između prednjeg i zadnjeg dvorišta na samom ulaznom korpusu

SVESNO SU IZBEGNUTI BELA BOJA, HIGH-TECH MATERIJALI I SKUPOCENA FINALNA OBRADA. RASPOLOŽENJE DIKTIRANO UŽIVANJEM U PRIRODNOSTI I ISKRENOSTI BILO JE GLAVNI KREATOR IZRAZA, A PROSTOR JE ZAMIŠLJEN KAO NEKONVENCIONALAN I LEŽERAN.

Enterijer objekta

I grupisanje objekata je čak preuzeto iz tradicije. Na projektu se determinišu tri volumena data kao niz: spavaća soba sa kancelarijom vlasnika, kuhinja sa prostranom sobom za porodična okupljanja i veliki dnevni boravak sa sobama za goste.

Georgica Cove 12
Georgica Cove 14

Paleta materijala je mala i isključivo su prirodnog porekla. Kao rezultat toga drvo je i u enterijeru dominantno. Tu su hrastov pod i zidni detalji, kao i pažljivo odabrani komadi nameštaja od drveta i kože. Interesantna je kompozicija kamina koji je izveden u šindri od terakote.

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku arhitektura.

Autor teksta: Mare Janakova Grujić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda