Search
Close this search box.
congress

IZBAČAJI KORONALNE MASE NA SUNCU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
erupcija koronalne mase

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

NASA / Pixabay

Dana 14. decembra, aktivna sunčeva pega poznata kao AR 3514 izbacila je izuzetno snažnu sunčevu erupciju, klasifikovanu kao X2.8, što je najviša kategorija koju naša zvezda može proizvesti. Ova erupcija predstavlja najjaču tokom trenutnog solarnog ciklusa i najmoćniju od X8.2 erupcije u septembru 2017. godine.

Zabeleženo je umereno radijsko zatamnjenje usmereno prema Južnoj Americi, što je prouzrokovalo privremeni gubitak ili degradaciju visokofrekventnih radijskih signala tokom dva sata. U isto vreme, Sunce je generisalo izbačaj koronalne mase (CME) – izbačaj milijardi tona plazme u Sunčev sistem, pogađajući sve na putu sunčevih čestica.

Neke od tih čestica mogli bi biti upućeni prema Zemlji, a agencije poput NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) trenutno istražuju situaciju. Ako do toga dođe, mogli bismo očekivati umerenu geomagnetsku oluju.

erupcija koronalne mase

Da li postoje razlozi za brigu?

Važno je napomenuti da nema razloga za zabrinutost jer, iako je erupcija bila snažna, nije bila usmerena direktno prema Zemlji, već blago u stranu. To znači da bi udar mogao biti blag ili se možda uopće neće dogoditi. Analiza je u toku, ali ako dođe do kontakta, očekuje se 17. decembra, donoseći potencijalno blagu geomagnetnu oluju.

Međutim, možemo očekivati aktivnost već ranije. Slabiji izbačaj koronalne mase koji je eksplodirao 13. decembra prvi će stići do Zemlje prema centru za predviđanje svemirskog vremena NOAA.

Šta to tačno znači?

Geomagnetna oluja događa se kada niz sunčevih čestica udari u magnetno polje Zemlje. Budući da te čestice ne stižu odmah, oluja se događa nekoliko dana nakon izbacivanja koronalne mase. To ima nekoliko učinaka, a ozbiljnost oluje povećava se s njenim intenzitetom. Postoji pet nivoa; G1 i G2, blage i umerene, najblaže su dve kategorije.

Dok sunčeve čestice reaguju s magnetnim poljem Zemlje, mogu stvoriti električne struje koje prolaze kroz električne mreže, što može rezultirati fluktuacijama u napajanju. Može doći do promena u okolišu niske Zemljine orbite koje menjaju otpor na svemirskim letelicama, što znači da bi neki sateliti možda trebali dobiti korekciju putanje. Takođe može doći do prekida u radio komunikacijama.

Mission To Mars 2645472 1280

Doći će do pojavljivanja aurore

Postoji i mogućnost pojave aurore. Kp indeks za geomagnetnu aktivnost koristi se kao mera za predviđanje aurore. NOAA predviđa da će geomagnetska aktivnost doseći Kp5 15. i 16. decembra. Iz toga možemo pretpostaviti da će verovatno biti svetle aurora na visokim geografskim širinama.

Aurora 1190254 1280
Aurora Borealis

Ova vrsta aktivnosti Sunca je normalna jer se približavamo vrhuncu jedanaestogodišnjeg solarnog ciklusa, što znači više sunčevih pega, erupcija i CME-a. Tokom vrhunca, poznatog kao solarni maksimum, doći će do promene polariteta Sunčevog magnetnog polja, a aktivnost će početi opadati. Tačno vreme solarnog maksimuma još nije poznato, a trenutne prognoze smeštaju ga najranije u januaru 2024.

Više o koronalnom izbačaju mase / NASASpaceNews

AR 3514 pokazala se kao prilično aktivna regija. Osim X-klasne erupcije, došlo je i do dve M-klasne erupcije istog dana, druga najjača kategorija sunčevih erupcija. Još uvek možemo očekivati više aktivnosti, ali manje verovatno da će uticati na Zemlju. Aktivna regija se trenutno okreće od nas i uskoro će nestati s suprotne strane Sunca.

Nema potrebe za zabrinutošću, budući da će verovatno biti još mnogo toga pre nego što se završi trenutni solarni ciklus.

Za više ovakvih novosti posetite našu rubriku vesti.

Autor teksta: Miralem Hadžić
Saradnik na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana