Search
Close this search box.

POGLED KROZ PROZOR

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

KADA U RAZMIŠLJANJU O EKO HEDONIZMU SAMI U SEBI NABRAJAMO RAZNE OBLIKE ZABAVE, SVAŠTA ĆE NAM SIGURNO PASTI NA PAMET – ALI JEDNO SIGURNO NEĆE. NAIME, NEMA AMA BAŠ NIKAKVE ŠANSE DA SE NEKO SETI JEDNE OD NAJSTARIJIH I NAJVAŽNIJIH LJUDSKIH ZABAVNIH DISCIPLINA: GLEDANJA KROZ PROZOR. MOŽDA ĆE NEKOME, ONAKO U PRVI MAH, TO IZGLEDATI POMALO ČUDNO I NE SUMNJIVO PRETERANO (ČAK I EKSCENTRIČNO) ALI NIJE. KADA PROČITATE OVAJ TEKST, VIDEĆETE ZBOG ČEGA…

Hedonizam može da se realizuje na razne načine, ali uvek kroz neko od naših čula. Bez ovog fiziološkog, čulnog kanala – užitka nema. Ne može biti nikakvog hedonističkog pristupa životu ako tu, sasvim blizu, nema nekog iz srećno raspojasanog kvinteta čula. Pošto smo ovde već razigravali neka druga čula, sada ćemo se vratiti osnovnom telesnom servisu svakog hedonističkog egzibicionizma: čulu vida. Ili, još tačnije – pogledu. Naime, današnji čovek veliki deo svog vremena provodi gledajući se u ogledalo i zureći u oba svoja kućna elektronska ekrana (televizijski i kompjuterski), ali – ništa manje – i gledajući kroz prozor.  Posebno je to slučaj u velikim gradovima, gde nema drugog načina da bar na trenutak odmorite svoju dušu i makar virtuelno pobegnete iz svog gradskog kaveza. Ako ne možete stvarno i konačno da se oslobodite svojih poslovnih, društvenih, porodičnih, roditeljskih (i svih ostalih) obaveza, onda makar možete da odlutate mislima nekud daleko, s one strane sopstvene neumoljive sudbine. To se najbolje i najefikasnije radi upravo – pogledom kroz prozor.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
COP28 – Da li je ovo kraj upotrebe fosilnih goriva ?
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere