Search
Close this search box.
congress

MIMA HOUSE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MIMA ARCHITECTS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

VIANA DO CASTELO, PORTUGAL

POVRŠINA:

36 m2

FOTOGRAFIJE:

JOSE CAMPOS

JEDNOSTAVNOST, SKROMNOST, RAVNOTEŽA

Kako arhitektura može da se prilagodi brzim životnim promenama, glavno je pitanje arhitektonskog studija MIMA architects. Istraživanja o ovoj ideji tekla su više od pet godina, i rezultat je tu: brzo proizveden, fleksibilan, lagan, jeftin, kvalitetan objekat, koji krasi lep, čist, dizajn. Ovaj objekat ima modularnu strukturu. Pomoću montažno/demontažnih pregradnih zidova prostor se može podeliti na segmente, i tako prilagoditi  svom korisniku. Prozori sa drvenim okvirima, velikih dimenzija, otvaraju se kao vrata.

Koncept arhitekata iz tima MIMA inspirisan je u osnovi tradicionalnom japanskom kućom koja je savršen spoj lakoće, prilagodljivosti, udobnosti i čistih linija. Timu MIMA se posebno dopao svedeni poredak standardnih građevinskih elemenata koji predstavljaju zaštitni znak duboko ukorenjene kulture Japana, i koji se potvrdio kao veoma kvalitetan tokom prošlih vekova, a istovremeno je lako prilagodljiv uslovima i zahtevima modernog vremena.

Tatami prostirke na podovima i šođi paneli koji propuštaju svetlost spolja, interesantni su detalji ove kuće i sjajan su način integracije živosti u enterijer bez zauzimanja velikog prostora. Tradicionalni japanski enterijeri prate drevnu istočnjačku filozofiju, tako da je glavni motiv u dekorisanju, ili, bolje reći, stvaranju prostora i ambijenata zapravo ravnoteža koja dovodi do spokoja. Spokoja ne može biti tamo gde je prisutan nered i prenatrpanost. Jedna od glavnih karakteristika ovog enterijera je jednostavnost, svedenost, praktično – minimalizam. Prostor ne ograničava i svakodnevni životni procesi u njemu se odvijaju nesmetano. Raspored nameštaja prirodno prati ovaj “tok” prostora. Zidovi treba da ostanu jednostavni i čisti.

KAKO SVET I NAŠ NAČIN ŽIVOTA POSTAJU SVE BRŽI I HAOTIČNIJI, ATMOSFERA MIRA I REDA KOJA SE POSTIŽE OVAKVIM UREĐENJEM ENTERIJERA MOŽE STVORITI OAZU MIRA.

MIMA house se sastoji od kvadratne strukture potpuno zastakljene na svih strana, podeljene modularnim drvenim ramovima dimenzije 1,5x3m. Paneli od šperploče, kao dodatni deo ovog objekta, mogu da se postavljaju unutar ili van objekta, transformišući prozore u zatvorene površine u izuzetno kratkom vremenu, kako bi se stvorila privatnost kada je to potrebno. Unutrašnjost ima definisanu ’’mrežu’’ od kvadrata sa stranicama dužine 1,5m po kojoj se pregradni zidovi mogu dodavati po potrebi. Na taj način, otvoren prostor u roku od nekoliko sekundi može biti zatvoren. Štaviše, svaka strana unutrašnjih i spoljnih zidova može imati različitu boju i obradu, koja omogućava dramatične promene kroz jednostavne zidne rotacije. //ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No06

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda