Search
Close this search box.
congress

KUĆA SVETLA I VAZDUHA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Raphael Chivot, Nomade Architects

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

VERRRIES-LE-BUISSON, FRANCUSKA

POVRŠINA:

135 m2

FOTOGRAFIJE:

ADAM MORK
maison air 01

NAJNOVIJA OD UKUPNO ŠEST SAGRAĐENIH KUĆA U OKVIRU PROJEKTA MODEL HOME 2020, KUĆA SVETLA I VAZDUHA, PROJEKTOVANA JE U SKLADU SA HOLISTIČKIM PRINCIPIMA, FLEKSIBILNA JE I PRILAGOĐENA OKOLINI, ODLIKUJE SE VISOKIM STEPENOM ENERGETSKE EFIKASNOSTI I KORIŠĆENJEM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, I USREDSREĐENA JE NA KOMFOR I ZDRAVLJE PORODICE KOJA U NJOJ ŽIVI.

Kuća svetla i vazduha u Francuskoj  najnovija je od ukupno šest sagrađenih kuća u okviru projekta MODEL HOME 2020, čiji je nosilac kompanija Velux. Projekat obuhvata demonstracione eksperimentalne objekte u Danskoj, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Francuskoj. U projekat svake od ovih šest kuća bili su uključeni lokalni i regionalni partneri, dobavljači, arhitekti, inženjeri i istraživači. Svi učesnici projekta su morali da se pridržavaju tri glavna principa – energetski efikasnog projektovanja, visokog stepena komfora stanovanja i minimalnog uticaja na životnu okolinu, kao i da uzmu u obzir prilagođavanje objekata različitim klimatskim, kulturnim i arhitektonskim uslovima u zemljama u kojima su sagrađeni.
Po završetku gradnje, svaka od ovih šest kuća je u periodu od 6 do 12 meseci otvorena za obilazak posetilaca.

Nakon tog perioda, sledi 12 meseci testiranja i prikupljanja podataka o tome kako se objekat ponaša u realnim životnim uslovima sa aspekta njegovog korišćenja od strane jedne porodice, posle čega se kuća prodaje ispod tržišne vrednosti, sa nastavkom praćenja njenih funkcija u okviru eksperimenta. Internet strana Kuće svetla i vazduha je u 2011. godini proglašena za najbolji projekat onlajn komunikacije u kategoriji građevinarstva, prema izboru  francuskog onlajn medija Batiaktu.
Dosadašnja iskustva pokazuju da postoje značajne razlike između teorije i prakse. Izazov je da se uspostavi dijalog koji će smanjiti ovu razliku u smeru kvalitetnog približavanja teorije i buduće prakse, sa krajnjim ciljem da se ispune uslovi koji obezbeđuju zdraviji život korisnicima.


ARHITEKTONSKI KONCEPT
U francuskom gradu Verie le Bison, u blizini Pariza, Kuća svetla i vazduha je projektovana tako da je maksimalno iskorišćena lokacija, prirodni nagib terena i orijentacija u odnosu na strane sveta. Pri projektovanju je korišćen modularni arhitektonski koncept koji omogućava da se ovo rešenje može primeniti i prilagoditi različitim situacijama u zavisnosti od lokacije, orijentacije i načina korišćenja kuće.

KUĆA SVETLA I VAZDUHA JE PLUS-ENERGETSKA KUĆA, ŠTO ZNAČI DA VIŠE ENERGIJE PROIZVEDE NEGO ŠT O POTROŠI. JUŽNA ORIJENTACIJA VELIKIH ZASTAKLJENIH OTVORA JE U FUNKCIJI MAKSIMALNOG KORIŠĆENJA SUNČEVE ENERGIJE UZ IZBEGAVANJE PREGREVANJA U LETNJEM PERIODU. SOLARNI KOLEKTORI I FOTONAPONSKI PANELI SE KORISTE ZA ZAGREVANJE VODE, PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE, NAPAJANJE TOPLOTNE PUMPE ZA GREJANJE, RAD SISTEMA VENTILACIJE I KLIMATIZACIJE I ZA KONTROLU GREJANJA, VENTILACIJE I SOLARNIH DOBITAKA.

Kuća se sastoji od tri osnovna volumena, čiji dizajn utiče na kvalitet i raznolikost enterijera. Raspored i orijentacija prostorija u kući prilagođeni su bližoj i daljoj okolini, kao i raspoloživosti kvalitetnog prirodnog osvetljenja. U zavisnosti od želja korisnika kuće, raspored unutrašnjih prostorija se može lako prilagoditi njihovim ličnim zahtevima. Dodavanjem modula se čak i  sam volumen kuće može  lako povećati.

maison air 07

U Francuskoj, vizija porodične kuće podrazumeva kuću sa kosim krovom. Igra različitih krovnih nagiba u direktnoj vezi sa različitim volumenima zgrade ističe celu konstrukciju objekta i privlači pogled na solarne panele, fotonaponske ćelije i krovne prozore kao distinktivne elemente cele arhitekture. Različiti nagibi krova su pametno projektovani da bi se postigla maksimalna iskorišćenost solarnih panela i fotonaponskih ćelija, a nagib terena je iskorišćen da se projektuje međunivo između dvorišta i prvog sprata.//
ek Ljiljana Radojčić – Više u EKO KUĆI No6

maison air 11

Prirodno svetlo je ključ za naše fizičko i psihičko zdravlje.

Kuća svetla i vazduha, zahvaljujući odnosu površina prozora prema podovima od 1:3, korisnicima i posetiocima pruža osećaj dobrodošlice.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda