Search
Close this search box.
congress

PLAKAT DOGAĐAJ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ZDRAVKO MIĆANOVIĆ

LOKACIJA:


Radovi ovog umetnika istražuju odnos prostora i vremena u mediju plakata. Pojedinačni plakati na izložbi Plakat događaj prikazuju samostalne „događaje”, koji zajedno predstavljaju „izgled prostora u određenom trenutku“, čime postaju deo šireg opusa radova koji međusobno komuniciraju.
Na izložbi Plakat događaj prikazana su i tri istovetna plakata, samo drugačijeg naziva: Eksplozija/mrlja, Mrlja/eksplozija i Eksplozijaaa (1978–2016). Osnovu ovih radova čini plakat Eksplozija/mrlja iz 1978. godine, tj. prikaz mrlje nastale prosipanjem boje na papir, koje je izvedeno na plakatu za alternativnu pozorišnu predstavu grupe „Tijelo/Prostor”, Predstava u dvorištu. Tada realizovan plakat vremenom postaje „nulti plakat” – referentan za buduće radove iz opusa Zdravka Mićanovića, omeđenog idejom eksplozije kao simbola haosa, koji prethodi ideji „mrlje”, kao simbolu umetničke konzistentnosti.
Nakon dolaska u Beograd 1992. godine, Zdravko Mićanović počinje sve češće da koristi „kolažno-montažni” postupak u koncipiranju radova. U završnom stadijumu istraživanja medija plakata umetnik se okreće plakatu kao ne-mediju, tj. plakatu kao prostoru za izražavanje određenog koncepta koji nije namenjen klasičnoj upotrebi plakata – najavi pomenutog „događaja”. Na taj način, sam plakat postaje „događaj”.
Na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti bio je izložen i rekonstruisani rad Plakat događaj, 2016, koji je rađen pre tridesetak godina. Ranije je plakat bio jednostavan – raznobojni listovi formata A4 lepili su se po zidovima. Sadašnji Plakat događaj sastoji se od 48 blokova koji imaju 48 različito obojenih listića-stikera manjih dimenzija. Posetioci izložbe su bili pozvani da izvedu akciju na plakatu – cepanjem, crtanjem ili odlepljivanjem pojedinačnih listića.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela