Search
Close this search box.

PELET - EKOLOŠKI ČIST IZVOR ENERGIJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

PELET KAO ENERGENT JE CO2 NEUTRALAN I NE ZAGAĐUJE ATMOSFERU.

ŠTA JE PELET

Pelet je visokokalorično bio-gorivo proizvedeno presovanjem piljevine i strugotina suvog drveta, bez dodavanja vezivnih sredstava. U savremenim uslovima življenja, kada se akcenat stavlja na očuvanje životne sredine i održivi razvoj, goriva koja se proizvode iz biomase sve više dobijaju na značaju.

ZAŠTO KORISTITI PELET

Prednost ovog goriva je što može da se koristi na automatizovan način, slično kao tečna i gasovita goriva. Kotlovi i gorionici za sagorevanje drvenog peleta su opremljeni automatikom koja vodi proces sagorevanja prema zadatoj temperaturi prostora koji se greje. Uloga korisnika je da svakih nekoliko dana napuni spremnik peletom i da izbaci pepeo iz gorionika i kotla. Količina pepela koju ostavlja sagoreli pelet  kreće se od 0,5% do 1,5%. Dakle, od jedne tone sagorelog peleta ostane najviše 15kg pepela. Velika razlika u komforu u poređenju sa korišćenjem uglja ili drveta je očigledna. Iskoristljivost peleta pri dobijanju toplotne energije je preko 90 %, dok je kod uglja i drveta najviše 70%. U poređenju sa korišćenjem tečnog goriva – dizela ili tečnog naftnog gasa, odlučujuća prednost drvenog peleta je u više nego dvostruko nižoj ceni.

DRVENI PELET SE PROIZVODI OD 100% PRIRODNIH MATERIJALA I NE SADRŽI DODATNA VEZIVA, HEMIKALIJE ILI ADITIVE.

Perspektiva proizvodnje peleta u Srbiji je dobra, kako zbog stalnog rasta cena naftnih derivata, tako i zbog toga što pelet postaje domaći proizvod za koji ne treba izdvajati velike sume deviza, a takođe se smanjuje zavisnost od fosilnih goriva. Pelet je visokokvalitetan, ekološki čist energetski izvor.//

Više u EKO KUĆA No 5

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama