KAKO OBEZBEDITI ZDRAV I KOMFORAN ŽIVOTNI PROSTOR

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

JEDINICA ZA REKUPERACIJU TOPLOTE, HRU – ,,HEAT RECOVERY UNIT” – DOVODI SVEŽ SPOLJAŠNJI VAZDUH U PROSTORIJE I ODVODI USTAJALI VAZDUH U NJIH. TOPLOTA SE IZ ODVODNOG VAZDUHA REKUPERACIJOM PRENOSI NA SVEŽ VAZDUH, ČIME SE DOBIJA ENERGETSKI EFIKASNA VENTILACIJA.

Najnoviji trendovi u izgradnji objekata, korišćenje recikliranih materijala, težnja ka energetski efikasnim objektima, sve veće cene energenata, prate ubrzani razvoj sistema koji obezbeđuju optimalnu unutrašnju klimu. Energetska efikasnost zauzima vodeće mesto kada se radi o odabiru sistema za grejanje i hlađenje. Tehnika rekuperacije toplote podjednako pozitivno utiče na okolinu, objekte i ljude štedeći energiju i doprinoseći vrednosti objekta uz obezbeđivanje optimalne unutrašnje klime.

Sistem za kontrolisanu ventilaciju nudi optimalne životne uslove zahvaljujući efikasnoj i higijenskoj izmeni vazduha kao i skoro potpunoj rekuperaciji toplote iz iskorišćenog vazduha. Sistem za distribuciju vazduha nudi stalan dovod svežeg vazduha u prostore bez čestica prašine i posebnu kontrolu za svaku prostoriju uz otklanjanje vlage i neprijatnih mirisa. Ovim se obezbeđuje vazduh koji nije samo svež, već i u zavisnosti od godišnjeg doba zagrejan ili rashlađen, čime osigurava idealnu unutrašnju klimu.

SISTEM ZA KONTROLISANU VENTILACIJU NUDI OPTIMALNE ŽIVOTNE USLOVE ZAHVALJUJUĆI EFIKASNOJ I HIGIJENSKOJ IZMENI VAZDUHA KAO I SKORO POTPUNOJ REKUPERACIJI TOPLOTE IZ ISKORIŠĆENOG VAZDUHA.

DA LI JE MOGUĆE INTEGRISATI VENTILACIONI SISTEM U STARU ZGRADU?

Da. Jedna od mogućnosti je izbor sistema za distribuciju vazduha sa pljosnatim ventilacionim cevima sa instalacionom visinom od samo 5 cm. Ta cev se može lako integrisati u noseće zidove ili u spušteni plafon. Ako ni u kom slučaju ne postoji mogućnost integrisanja sistema za distribuciju vazduha , jedno od rešenja je korišćenje ventilacionih jedinica sa rekuperacijom toplote za svaku sobu pojedinačno.//

Više u EKO KUĆA No 5

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: