SISTEMI GREJANJA I HLAĐENJA OBJEKATA GEOTERMALNIM TOPLOTNIM PUMPAMA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

TOKOM ZIME, KADA ZAGREVAMO OBJEKAT, POTREBNU TOPLOTU ĆEMO ODUZETI OD ZEMLJIŠTA ILI PODZEMNE VODE, A TOKOM LETA U REŽIMU HLAĐENJA, PROCES JE OBRNUT I TADA VIŠAK TOPLOTE PREDAJEMO ZEMLJIŠTU ILI PODZEMNOJ VODI.

Kompletne potrebe za grejnom i rashladnom energijom jednog objekta moguće je zadovoljiti korišćenjem geotermalne energije. Kada kažemo geotermalna energija najčešće se pomisli na podzemne vode visokih temperatura (preko 50 ºC), kakve se koriste u termalnim banjama. Lokacije na kojima su nam na raspolaganju geotermalni resursi viših temperatura relativno su retke.

Da bismo iskoristili raspoloživu geotermalnu energiju resursa nižih temperatura potrebna nam je geotermalna toplotna pumpa. To je uređaj čija je uloga da obavi razmenu toplote sa zemljištem. Tokom zime, kada zagrevamo objekat, potrebnu toplotu ćemo oduzeti od zemljišta ili podzemne vode, a tokom leta u režimu hlađenja, proces je obrnut i tada višak toplote predajemo zemljištu ili podzemnoj vodi.

POVEĆANE INVESTICIONE TROŠKOVE SISTEMI GEOTERMALNOG GREJANJA U POTPUNOSTI OPRAVDAVAJU VELIKOM UŠTEDOM ENERGIJE.

Važno je znati da je primena vertikalnih geotermalnih sondi moguća praktično na svakoj lokaciji bez obzira na površinu parcele i postojanje podzemnih voda. Geotermalne sonde se mogu postavljati i ispod objekta. Sonde se izrađuju u dužinama od 50 do 300m a najčešće se ugrađuju sonde dubine 100m. Geotermalne toplotne pumpe koriste električnu energiju za pogon kompresora. Najsavremenije geotermalne toplotne pumpe imaju faktor uštede (COP) čak do 7 puta. Ovo znači da je njihova električna snaga 7 puta manja od količine toplote koju proizvode. Na primer angažujemo 2,28 kW električne energije da bismo iz zemljišta uzeli 13,72 kW besplatne energije a na izlazu iz toplotne pumpe dobijamo ukupno 16 kW toplotne energije što je dovoljno za zagrevanje dobro izolovanog objekta površine 250 m2. Tokom leta, u režimu hlađenja objekta, stepen uštede je još veći. Upotrebom geotermalne toplotne pumpe troškove za grejanje smanjujemo i do 7 puta.

Povećane investicione troškove sistemi geotermalnog grejanja u potpunosti opravdavaju velikom uštedom energije. Autonomnost, bezbednost, pouzdanost, dugotrajnost i visoki komfor pri korišćenju dodatno preporučuje ove sisteme za što širu upotrebu. Ne treba zaboraviti možda i najvažniju činjenicu da ovakvi sistemi ispunjavaju najviše ekološke standarde zaštite čovekove okoline.//

Više u EKO KUĆA No 5

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: