Search
Close this search box.

KUĆA 125

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

KUĆA 125 JE ZAHVALJUJUĆI INOVATIVNIM REŠENJIMA I ENERGETSKI EFIKASNOM DIZAJNU POTVRDILA DA JE ARHITEKTURA POVRATILA POZITIVNU MOĆ DA PROMENI SVET U KOME ŽIVIMO.

Kuća 125 je izuzetna zelena kuća koja se nalazi u Park Sitiju, Juta, i jedan je od najvećih energetski efikasnih objekata u celoj državi. Izgradio ju je profesor Jerg Rugeme sa Univerziteta u Jut. On je proveo oko godinu dana u preradi i proučavanju održive i energetski efikasne strategije za svoj objekat koji je dizajniran u skladu sa nemačkim pasivnim standardima. Zahvaljujući velikoj debljini zidova i dobroj izolaciji, kao i pametnom rešenju sistema za grejanje i osvetljenje, ova kuća je 90% efikasnija od jedne standardne kuće.

Poreklom iz Nemačke, Rugemer se držao višeg standarda efikasnog dizajna za objekte i planirao je da  jednog dana izgradi kuću svojih snova u SAD za sebe i svoju porodicu. Nakon što je pronašao dobru lokaciju za svoj projekat, proveo je više od godinu dana u projektovanju i redizajniranju kuće, kako bi postigao optimalnu efikasnost po razumnoj ceni.  Radeći sa Garbet Homsom i specijalistima za podno grejanje, osmislio je dizajn koji se oslanja na visoke performanse i zahteva malu količinu energije za zagrevanje, čak i usred zimskog perioda.

U svojih 223 m2, kuća sadrži tri celine. Prva je podrum sa garažom i studiom. Sledeća, prizemlje, ima veliki dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, dok treća celina, na spratu, ima tri spavaće sobe, dva kupatila, skladište i radionicu. Stepenište se nalazi u centralnom delu kuće i samim tim deli prostor. Što se tiče dekora, sasvim je čist, jednostavan i veoma ‘’nemački’’. Većina tehničkih aparata je proizvedena u Nemačkoj i potpuno uklapa se u kuhinju.

SOLARNO PASIVNA GRADNJA JE JEDNA OD KLJUČNIH STVARI ZA USPEŠAN DIZAJN OBJEKTA I ENERGETSKI EFIKASNE STRATEGIJE.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda