Search
Close this search box.
congress

PASIVNE KUĆE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

OSNOVNI ZAHTEV KOJI PASIVNA KUĆA MORA DA ISPUNI JE ZAHTEV DA POTROŠNJA ENERGIJE ZA GREJANJE NE PRELAZI 15kWh/m2/GOD. VISOKI TERMIČKI STANDARDI SU OSIGURANI POBOLJŠANJIMA TERMIČKOG OMOTAČA ZGRADE KAO I UGRADNJOM SISTEMA ZA REKUPERACIJU VAZDUHA KOJI SLUŽI KAO SISTEM VENTILACIJE I GREJANJA.

Pasivna kuća je energetski efikasna kuća kod koje se udobnost stanovanja postiže bez uobičajenih sistema grejanja ili uređaja za klimatizaciju. Ove kuće troše i do 90% manje energije nego standardne kuće, pre svega zahvaljujući dobro izolovanoj konstrukciji bez termičkih mostova, izuzetnoj zaptivenosti i izolaciji otvora i sistemu rekuperacije vazduha. Takođe, pasivne kuće neretko se oslanjaju na prirodne izvore energije, kao što su sunčeva i geotermalna energija. Važno je napraviti razliku između pasivne solarne kuće i pasivne kuće. Naziv pasivna kuća ne dolazi od upotrebe sunčeve energije pasivnim sistemima (što je osnovna odlika pasivnih solarnih kuća), već upravo iz činjenice da zgrada ne treba  aktivan sistem grejanja, već se sve potrebe za grejanjem ispunjavaju sistemom rekuperacije toplote
iskorišćenog vazduha.// Više u EKO KUĆI No01

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama