Alumil Exl1

PA TI NEMOJ DA DOJIŠ!

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Milana Paunović Rajšić

LOKACIJA:

Galerija SINGIDUNUM

Multimedijalna izložba Milane Paunović Rajšić ” Pa ti nemoj da dojiš! “koja je održana u galeriji SINGIDUNUM se sastoji iz dva dela. Prvu celinu sačinjavaju fotografije, fotoprintovi i slide show projekcija nastali u periodu umetnicinog održavanja trudnoće. Kao i u svim njenim predhodnim ciklusima, telo ostaje kao glavna tema i fokus. Serijom fotografija autorka je prikazala fizičke promene kroz koje je prolazilo njeno telo tokom devet meseci trudnoće.Ovi radovi predstavljaju neku vrstu vizuelnog dnevnika koji je umetnica vodila na ovaj specifičan način. Pitanje subjekta determinisanog stabilnom, jedinstvenom i nepromenljivom strukturom, destabilizovano je iskustvom buduće majke koja proživljava različita osećanja, od sreće i uzbuđenja, preko neizvesnosti, do strahova i strepnje. Najveću pažnju publike je fotoprint nastao uklapanjem dve fotografije na kojima je predstavljen trudnički stomak i velika količina kutija lekova koje je Milana morala da popije tokom održavanja trudnoće.

Drugi deo izložbe su instalacije i skulpture koje uz predstavljene fotografije čine jednu jedinstvenu i kompaktnu celinu. Monumentalna skulptura sastavljena od velikog broja konzervi adaptiranog mleka za bebe se proteže od poda do plafona i svojom veličinom privlači pažnju posetilaca čim kroče u prostor galerije. Tu skulpturu prati zidna instalacija sa tekstom ” Pa ti nemoj da dojiš ! ” ispisana kašičicama tj. mericama koje se nalaze u konzervama adaptiranog mleka.

Ovom duboko promišljenom pričom i porukama koje radovi emituju o značaju i efektu dojenja i bliskoski koja se stvara izmedju majke i bebe, umetnica se obraća i majkama koje imaju mogućnost da doje, a ipak se odlučuju da sopstvenoj deci uskrate iskustvo dojenja majčinog mleka radi komfora i fizičkog izgleda grudi.

Ovom konceptualnom postavkom Milana je dotakla i osvrnula se na ekonomski momenat i sve teškoće sa kojima se roditelji susreću u periodu trudnoće i kada im se rodi dete. Ovim putem se obraća i državi koja godinama priča o beloj kugi i kako nam je natalitet nizak, a pritom ništa ozbiljno nisu učinili kako bi olakšali svojim građanima i omogućili roditeljima da uživaju u tim divnim malim stvorenjima . Finansijski, administrativni i birokratski problemi su sve veći i predstavljaju ogroman teret za roditelje.//ek MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ       – Više u EKO KUĆI No13 

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: