Alumil Exl1

PLANETA ZEMLJA - OKEAN

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDSa

LOKACIJA:

GALERIJA SINGIDUNUM

Izložba “Planeta zemlja” koja se četrnaesti put održava u galeriji SINGIDUNUM u organizaciji Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS je jedna od retkih postavki koje iz godine u godinu privlače sve veći broj učesnika . Izložba se organizuje kako bi se obeležio 5.jun – Dan zaštite životne sredine (World Environemnt Day – WED). Obeležavanje ovog datuma usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine radi podizanja svesti o neophodnosti preduzimanja aktivnosti u cilju zaštite životne sredine i same planete Zemlje i od tada se održava svake godine sa različitom temom i drugim domaćinom centralne manifestacije. Ove godine glavna tema je ” Mala ostrva i klimatske promene sa sloganom ” Podignite svoj glas, a ne nivo mora ” (“Raise Your Voice Not the Sea Level”).

Na temu koju je inicirala Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS -“Okean” se odazvao veliki broj umetnika , a Savet izložbe je odabrao trideset izlagača za ovogodišnju postavku. Koliko je “Okean” bio inspirativan i izazovan za autore, govore raznorodni eksponati (keramoskulpture, slike, tapiserije, podne i zidne instalacije,skulpture, fotografije, mozaici, digitalni crteži, plakati…), najrazličitih tehnika i materijala izrade ( kamenina, porcelan,raku, metal, drvo, staklo, ulje na platnu, tekstil, akvarel, akril…) naših keramičara, vajara, slikara, fotografa, mozaičara, dizajnera, kostimografa, članova Sekcije za tekstil i savremeno odevanje…
Nazivi radova “Deep blue”, “Tajna vode”, “Talas”, “Morsko oko”, “Sasa”, “Morski ljudi”, “Živelo plivanje”, “Dole,pri dnu mora…”, “Pukotina”, “Parenzo,oluja na moru” , “Fosili gastropoda”… i ovoga puta šalju i emituju otvorene poruke upozorenja, nade, opomene… Različiti umetnički senzibiliteti i autorski rukopisi svih izlagača su se na ovoj postavci spojili u jednu kompaktnu celinu ujedinjeni u zajedničkoj misiji- slanje apela o značaju očuvanja životne sredine i naše Planete.

Izlagači:
Ana Stipsić, Gordana Kitak, Ivana Davidović Ivezić, Miloslav Pavelka, Marija Radovanović, Ivan Tanović, Jelena Miletić, Dragana Vasiljević Marković, Saša Montiljo, Biljana Rakić, Mia Kešelj, Bojan Savić, Maja Sole, Sanja Sremac, Sanja Dević, Divna Milivojevic, Ana Lazić, Ljiljana Rivić, Ines Janjić, Katarina Radović, Miona Stefanović, Dominika Morariu, Nataša Vasilić, Daniela Morariu, Olga Uzelac, Vladimir Kovač, Elizabeta Perić, Marica Jovićević Petrović, Vladimir Ćurčin.//ek MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ       – Više u EKO KUĆI No13 

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: