Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MNIRA SERDAREVIĆ

LOKACIJA:

GALERIJA ULUPUH, ZAGREB,

Izložba je umjetnički projekt u formi izložbe kostima koji postaju kazalište u izložbenom prostoru.
Likovnost lišena okvira uz želju da se «ograničenost kostimografije» (kostima kao odjeće) prevlada ili zaobiđe te stvori novo kazališno uprizorenje kroz performans kostima, osnovni je cilj.

Drugi je analiza odnosa glumca i kostima, objekta i instalacije kao vizualizirane glumčeve osobnosti.Izložba se sastoji od realiziranih 5 kostima-instalacija, raspoređenih u 3 prostorije izložbenog prostora. Ulaskom publike, uz zvučnu kulisu (autor glazbe Stanko Juzbašić), kazališnu rasvjetu i projekciju slikovnih materijala – skica i etapa nastanka umjetničkog rada – započinje performans kostima.

Radom se želi naglasiti i interdisciplinarno i multimedijalno u vizualnom kazalištu te problematizirati mogućnost(i) preobrazbe kostimografa u multimedijalnog umjetnika i dramaturga i redatelja predstave, posebice u kontekstu prinosa kostimografije gradnji dramaturgije predstave i kompletne inscenacije predstave te u kontekstu ideje o kostimografu kao društvenom kiparu ili u – vizualnom kazalištu – dramaturškom kiparu (na temelju parafraze ideje J. Beuysa o društvenoj skulpturi).

Osnovna je misao vodilja slika kao dramaturgija predstave. Radom se želi pojasniti umjetnička uloga slikara/kostimografa u vizualnom kazalištu te otvoriti mogućnost daljnjih umjetničko-znanstvenih nadogradnji na temu likovnosti vizualnog kazališta te dati prinos suvremenoj likovnoj umjetnosti uopće. //ek  IVANA BAKAL      – Više u EKO KUĆI No13 

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: