Search
Close this search box.

MOZAIK MALOG FORMATA IX

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GORDANA JOVANOVIĆ

LOKACIJA:


Grupa Ametist, koju su osnovali Olivera Gavrić Pavić, Borislav Nježić, Ivan Pavić, Dragan Vasić i Petar Vujošević, već petnaest godina uspešno radi na polju promocije i popularizovanja tehnike mozaika, kao jedne od najzahtevnijih i najlepših likovnih disciplina kojom se vekovima bave vrhunski umetnici. Organizovali su preko četrdeset izložbi, sedam velikih projekata, desetine predavanja i radionica u zemlji, regionu i inostranstvu. Aktivnost ove grupe je od izuzetnog značaja kako za same stvaraoce i izlagače , tako i za neke buduće mlade generacije koje nemaju često priliku da vide mozaička umetnička dela, da se upoznaju sa procesom nastanka jednog mozaika i da možda u nekoj kreativnoj, interaktivnoj radionici uz pomoć iskusnih mozaičara naprave svoj prvi mozaik.
Devet godina za redom, grupa Ametist organizuje i realizuje izložbu Mozaik malog formata, autorski projekat Petra Vujoševića. Na ovim postavkama je izlagalo preko 130 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Rumunije, Bugarske. Beogradska publika je i ove godine imala priliku da uživa u radovima autora različitih generacija, senzibiliteta i umetničkih rukopisa. Selektori su odabrali 42 rada na osnovu kojih smo sagledali kretanja na polju mozaičkog stvaralaštva kod nas i van granica naše zemlje.
Mala galerija ULUPUDS je i ove godine bila domaćin ovoj postavci i kao atraktivan izlagački prostor omogućila blizak kontakt i intiman doživljaj publike i izloženih radova koji je nephodan za dela malog formata (do 25x25cm). I u ovakvom ograničenom malom formatu koji je bio izazov svim autorima, može se sagledati sva dubina pojedinačnih umetničkih praksi, od onih klasičnih, figurativnih, do raznih tendencija i eksperimenata savremenog mozaika.
Nagradu stručnog žirija na izložbi Mozaik malog formata IX dobila je Gordana Jovanović za rad Persefona.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela