Search
Close this search box.
congress

SAVREMENA KUĆA U PRIRODI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Architekt Di Bernardo Bader

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

Krumbach, Austrija

POVRŠINA:

170 m2 + 50 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

Adolf Bereuter

ARHITEKTURA JE, ZA RAZLIKU OD VAJARSTVA, MUZIKE ILI SLIKARSTVA, VEZANA ZA MESTO. RAZUMEVANJEM ZAHTEVA MESTA I SJEDINJAVANJEM SA NJIM, KUĆA DOBIJA SVOJ PUNI ZNAČAJ I POSTAJE MNOGO VISE OD ‘NEČEG’ DIZAJNIRANOG ZA ‘NEKU’ LOKACIJU. IMAJUĆI OVO U VIDU, ARHITEKTI STUDIJA BERNARDO BADER DIZAJNIRALI SU ENERGETSKI EFIKASNU DRVENU KUĆU U MINIMALISTIČKOM  MANIRU I POKAZALI DA JE ARHITEKTURA TU DA PEJZAŽ UPOTPUNI I OBJASNI, A NE DA MU SE NAMETNE.

Austrijski studio Bernardo Bader Arhitekti dizajnirao je neverovatnu  drvenu kuću koja se nalazi u ruralnom području Vorarlberg u Donjoj Austriji. Smešten u živopisnom okruženju u kome vlada mir, ovaj objekat nudi alternativu užurbanom i stresnom životu velikih gradova. Jednostavni pravougaoni  plan kuće sa kosim krovom,  po svom čistom obliku oslanja se na tradicionalnu arhitekturu okruga, a istovremeno i na oblik kuća koji je najčešće primenjivam u različitim oblastima sveta tokom duge istorije razvoja arhitekture. Kuća na prvi pogled može izgledati kao strogo minimalna, nalik na dečje crteže, ali upravo taj minimalisticki dizajn, upotpunjen nizom detalja, jeste ono što impresionira.

U harmoniji sa prirodom

Kao osnovni materijal za obradu eksterijera  i enterijera ove kuće korišćeno je prirodno lokalno drvo – smreka, jela i brest. Iskorišćeno je ukupno 60 stabala, uz minimalnu količinu otpada, a sva stabla su sa imanja koje pripada vlasniku kuće. Struktura kuće je od betona koji se može videti na nekim zidovima u enterijeru, čime se stvara dopadljiv kontrast sa svetlim tonovima drvenih površina.

Spoj tradicije i savremenog dizajna

U osnovnoj geometriji kuće primenjena je jasna ortogonalna šema saglediva kroz zatvorenu krutu konturu koja štiti funkcionalnost kuće od spoljnog okruženja, a ujedno preko velikih staklenih površina i terase vizuelno uvodi prirodu u unutrašnjost . Forma je jednostavna i nenametljiva, inspirisana tradicijom i upotpunjena modernim elementima.

Položaj peći na drva, centralni element dnevnog boravka, naglašen je i vizure su usmerene ka njoj sa svih strana, pa tako ona pleni svojim izgledom, oblikom i funkcijom. Dogrevanje se vrši korišćenjem toplotne pumpe smeštene u tehničkim prostorijama.//  ek Vesna Filimonović – Više u EKO KUĆI No14

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda