Search
Close this search box.
congress

HILANDARSKI SVETLOPISI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Rajko Karišić

LOKACIJA:

GALERIJA 73

Nakon tačno deset godina od velikog požara u Hilandaru, koji je zadesio ovu svetinju u noći između 3. i 4. marta 2004. godine, ni velike ni male godišnjice, ali sasvim na mestu da se nekakav rezime sačini, održana je samostalna izložba fotografija našeg poznatog autora Rajka R. Karišića posvećenih ovom manastiru. Manastir je prikazan u dve faze, pre i posle požara 2004. godine. Fotografijama na kojima su prikazani najvažniji delovi manastira, enterijer i eksterijer, umetnik je posmatraču dočarao svu lepotu, veličinu i značaj svete srpske lavre manastira Hilandara.
Gospodin Rajko Karišić već se pridružio velikoj koloni darodavaca darujući dela svoja, ali i okupljajući veliko jato prijatelja koji su, zaslugom njegovom – darivali dela za obnovu Hilandara. Više od stotinu dela je prikupljeno i čeka se zgodna prilika da se ona i predaju manastiru. Možda bi najbolje bilo slediti njegov primer i prema moćima svojim, pridružiti se ovome plemenitom naumu i poslanju.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić, koji je pozdravio sve ljubitelje umetnosti i rekao: „Gledajući fotografije Hilandara sećam se svoje posete 1997. i 1998. godine, kada sam kao deo tima radio na sređivanju manastirske biblioteke. Ove fotografije nam pokazuju kako može da se kao feniks ponovo oživi i digne iz pepela. Čestitam autoru na ovako lepoj izložbi, a posebno nas raduje što je Rajko naš Čukaričanin i komšija.”//ek DUŠAN MILOVANOVIĆ – Više u EKO KUĆI No11


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela