Search
Close this search box.
congress

GRADOVI BUDUĆNOSTI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

POVEZANA SA OKOLINOM, ARHITEKTURA ANTI SMOGCENTRA U PARIZU JE INTEGRISANA U OKRUŽENJE I NA NAJBOLJI NAČIN PREDSTAVLJA EKOLOŠKE I ODRŽIVE MOGUĆNOSTI GRADOVA BUDUĆNOSTI.

Projekat Anti smog je postavljen u post industrijskoj zoni na kanalu De Lurk u 19. pariskom okrugu, i predstavlja promociju noviteta na temu održivog razvoja u urbanoj sredini. Cilj je bio da se primene različiti vidovi obnov­ljivih izvora energije, kao odgovor na sve veću koncentraciju smoga u Parizu. Smog je većim delom, posledica korišćenja fosilnih goriva koja emituju sumpor dioksid i druge gasove, koji imaju štetne posledice po zdravlje (astma, infarkt i druge) kao i za životnu sredinu (kisele kiše, abrazija zgrada). Generalnim planom je predviđeno da se zastarele fabrike potpuno uklone i da se pret­vore u javne površine – parkove, sa obodnom stambenom izgradnjom.

Na centralnom mostu, na položaju stare tranzitne železničke stanice, postavljen je objekat oblika školjke, izveden od poliestera i ojačan čeličnom konstrukcijom. Krov je prekriven plavim fotonaponskim panelima koji hvataju sunčeve zrake i transformišu ih u električnu energiju sa pozitivnim bilansom, što znači da proizvodi više energije nego što je to potrebno za njenu potrošnju. Cela zgrada je prekrivena listovima ti­tanijum dioksida (TiO2) koji reaguje na ultra-ljubičasto zračenje, omogućavajući da se smanji zagađenje vazduha.

Ispod termoregulišućeg solarnog krova, nalaze se veliki izložbeni pros­tori sa pratećim sadržajima, organizovanim oko centralnog vrta, sa fito pročišćenom vodenom lagunom. Anti smog je prototip ekološkog eksperi­menta u kome su ujedinjene najnaprednije tehnologije korišćenja obnovljivih izvora energije. Pozitivan energetski bilans omogućiće energetsko nezavisno funkcionisanje celog centra, istovremeno obezbeđujući noćnu ras­vetu duž obala obližnjeg kvarta.

KANAL DE LURK PRIPADA MREŽI KANALA DUGIH 130 KM KOJI PRIPADAJU GRADU PARIZU. ŠIROK JE 30 METARA I DUG 730 METARA. DO 70-IH GODINA 20. VEKA, CEO KVART OKO KANALA JE OBELEŽEN INDUSTRIJSKIM AKTIVNOSTIMA VEZA­NIM ZA KORIŠĆENJE PLOVNOG PUTA.

Pored energetskih aspekata, ovaj projekat ispunjava i ekološki tako što objekat prikupljanjem CO2 iz zone oko kanala poboljšava kvalitet vazduha.// Više u EKO KUĆI No01

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama