Search
Close this search box.
congress

VILA NYBERG

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JOAKIM KAMINSKY, FREDRIK KJELLGEN, OSCAR ARNKLITT, DANIEL ANDERSSON, CORINA BERMUDEZ

OBJEKAT:

PREFABRIKOVANA PASIVNA KUĆA

LOKACIJA:

BORLANGE, SWEDEN

FOTOGRAFIJE:

KALLE SANNER

VILA SE NALAZI U NEPOSREDNOJ BLIZINI JEZERA, U BOROVOJ ŠUMI I ODLIČNO SE ULKAPA U TOPOGRAFIJU TERENA.

Arhitektonski biro Kjellgren Kaminsky je 2009. godine projektovao prvu seriju pasivnih kuća. Njihov cilj je bio da ovu ekološku tehniku gradnje učine pristupačnom velikom broju korisnika. Godine 2010. Vila Najberg je nastala iz prethodnog projekta Vila Atrium i predstavlja prvu u nizu kuća koje će biti izgrađene. Vila je prilagođena potrebama porodice Nyberg, a nalazi se u mestu Borlange, u centralnoj Švedskoj.
KONCEPT PASIVNIH KUĆA
Pasivne kuće su izuzetno dobro izolovane zgrade, koje se u velikoj meri zagrevaju energijom koja je već prisutna u objektu – korisnici i oprema za domaćinstvo oslobađaju mnogo energije. Energetska simulacija pokazuje da će ova vila imati potrošnju energije za grejanje samo 25 kWh/m² godišnje.

ŠVEDSKI REKORD U ZAPTIVENOSTI KUĆE
Kako bi se minimizirao gubitak toplote, potrebno je da kuća bude dobro zaptivena. Vila Najberg je na ovom testu pokazala izuzetne rezultate; postignut je novi rekord od 0,038 l/sm², dok je švedski standard za pasivne kuće 0,3 l/sm², a dosadašnji rekord je bio 0,07 l/sm².

PRINCIPI PROJEKTA
Vila se nalazi u neposrednoj blizini jezera, u borovoj šumi. Dnevni boravak i kuhinja otvaraju se prema jezeru, dok su prostorije, kao što su spavaće sobe i kupatila, smeštene u drugom delu kuće i imaju manje prozore sa pogledom na šumu. Zaobljena forma kuće eliminiše hladne mostove i smanjuje ukupnu površinu fasadnih zidova. Oblik takođe utiče na doživljaj kuće i načina života u njoj, jer prelaskom iz jedne prostorije u drugu prilikom boravka u kući, otvaraju se nove vizure i dobijaju se različiti efekti dnevnog svetla.// Više u EKO KUĆI No01

OKOLNA PRIRODA “UCRTANA” JE U ZIDOVE UNUTRAŠNJIH PROSTORA, KAO DA SU NJIHOV DEO. ZAHVALJUJUĆI KRUŽNOJ FORMI KUĆE SVAKA PROSTORIJA IMA RAZLIČIT POGLED I DRUGAČIJE OSVETLJENJE.

Materijačizacija kuće ne narušava estetiku prirodnog okruženja i svojom originalnom formom naglašava pripadnost prirodi.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda