Search
Close this search box.

KUĆA ZA ŽIVOT

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

AART ARCHITECTS

OBJEKAT:

JEDNOPORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

AARHUS, LYSTRUP, DENMARK

FOTOGRAFIJE:

ADAM MORK

Plus energetska kuća razlikuje se od energetski nezavisne kuće po tome što je priključena na energetsku mrežu i višak energije predaje mreži. Ostvarivanje viška u proizvodnji energije postiže se izraženom aktivnom upotrebom sunčeve energije i ostalih oblika obnovljivih izvora energije.

Kuća za život, internacionalnog arhitektonskog biroa AART architects, je jednoporodična kuća, površine 200 m2, koja sistematski koristi sunčevu energiju za različite potrebe. Ukupno 7 m2 solarnih kolektora, 50 m2 solarnih ćelija i pumpa sa solarnim grejanjem doprinose redukovanju potreba za dodatnom energijom, dok strateški postavljene solarne ćelije, u ulozi krovnih prozora, obezbeđuju izbalansiranu količinu dnevne svetlosti u spavaćim sobama i delu za obedovanje.

Jedinstveni dizajn kuće omogućava proizvodnju više energije nego što sama kuća troši. Proračunato je da će kuća za 40 godina proizvesti onoliko energije koliko je utrošeno za proizvodnju svih materijala od kojih je sačinjena. Konstrukcija kuće sastoji se od drvenih okvira postavljenih iznad betonske ploče, dok je spolja obložena drvenim lajsnama. Podna obloga je mozaik napravljen od recikliranog stakla. Prozori sadrže staklo najnovije tehnologije za štednju energije. Površina prozora (vertikalnih i krovnih) iznosi 40% ukupne površine podova – dvostruko više od konvencionalnih zgrada sa niskim utroškom energije, a zbog povećanja dnevnog osvetljenja smanjuje se potreba za potrošnjom energije i reguliše se klima unutar objekta.

Osvetljenje i provetrenost su ključni faktori kada je u pitanju udobnost kuće i ugodan boravak u njoj. Kako bi se to postiglo, senzori za merenje temperature, vlažnosti vazduha i količine CO2 u svim prostorijama povezani su sa prozorima, koji se automatski otvaraju kako bi ušao svež vazduh. Na taj način Kuća za život svedoči o tome da arhitektura nije nešto što treba da bude završeno, već organizam koji se konstantno menja i razvija. Prilagođavanje prirodnim zakonima ne znači odustajanje od potreba korisnika i narušavanje njegovog mira i navika, jer pristup održivosti obuhvata sociološke, ekološke i klimatske teme.

ZAHVALJUJUĆI SVOM JEDINSTVENOM DIZAJNU I VELIKOM POVRŠINOM POD SOLARNIM PANELIMA, KUĆA PROIZVODI VIŠE ENERGIJE NEGO ŠTO TROŠI, TAKO DA ĆE ZA 40 GODINA PROIZVESTI ONOLIKO ENERGIJE KOLIKO JE UTROŠENO ZA PROIZVODNJU SVIH MATERIJALA OD KOJIH JE SAČINJENA.

Kao što njeni projektanti ističu – dugovečna arhitektura raste iz dobrog razumevanja jedinstvenog kvaliteta okruženja u kom se gradi, kulturnog konteksta i vizije klijenta.// Više u EKO KUĆI No01

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda