Alumil Exl1

EKOKULT IZLOŽBA EKODIZAJNA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

UDRUŽENJE EKOKULT+ ORGANIZOVALO JE MEĐUNARODNU TRADICIONALNU MANIFESTACIJU I IZLOŽBU KOJA SE I OVE GODINE, TREĆI PUT ZA REDOM, ODRŽALA U OKVIRU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA, OPREME I UNUTRAŠNJE DEKORACIJE, OD 10. DO 16. NOVEMBRA U HALI 2, NIVO C, BEOGRADSKOG SAJMA, POD NAZIVOM: ‘‘IZLOŽBA EKO DIZAJNA’’.

IZLOŽBA DIZAJNA koju je organizovao Beogradski sajam u saradnji sa udruženjima ULUPUDS i EKOKULT+, i ove godine je okupila veliki broj dizajnera, arhitekata i umetnika koji deluju u domenu dizajna nameštaja, enterijera i unutrašnje dekoracije, uz učešće fakulteta i škola u kojima se obrazuju stručnjaci spremni da u bliskoj budućnosti stupe na savremenu scenu mladih dizajnera Srbije.

U okviru IZLOŽBE DIZAJNA održana je, kao centralni događaj, izložba EKO DIZAJN, koja svojim konceptom otvara dijalog sa širokom javnošću i promoviše znanje, razvoj i primenu ekološkog i održivog pristupa u dizajnu nameštaja i u širem kontekstu umetničkog stvaralaštva i razmišljanja unutar arhitekture, uređenja enterijera, likovnih, primenjenih i ostalih vidova vizuelnih umetnosti. Cilj ove izložbe bio je da predstavi mlade i već afirmisane dizajnere i umetnike iz Srbije i regiona koji svojim radovima potenciraju ekološki pristup oblikovanju uz upotrebu odgovarajućih materijala, tehnologija izrade i opreme, kao i obrade. Širi opseg ovakvog pristupa stvaralaštvu i dizajnu bio je dodatno prezentiran kroz multimedijalne prikaze i prateći program.

Zahvaljujući nesebičnoj predusretljivosti MUZEJA MACURA, posetioci su imali izuzetnu priliku da u okviru izložbe EKO DIZAJN koju je organizovalo udruženje EKOKULT+ vide originalne elemente mobilijara iz perioda BAUHAUSA, kao i čuvene fotelje i stolice najpoznatijih skandinavskih dizajnera čija su dela obeležila 20. vek, kao što su ALVAR ALTO, ERA ARNIA i HANS VEGNER . Takođe smo imali priliku da upoznamo i čuvenog filozofa i antropozofa RUDOLFA ŠTAJNERA u ulozi dizajnera, kao i da vidimo izuzetan dizajn nepoznatog autora za fleksibilni poljski krevet i rasklopnu prenosivu hoklicu. Posebnu pažnju privukli su komadi unikatnih staklenih proizvoda poznatog austrijskog proizvođača stakla RIDEL.

Na izložbi EKO DIZAJNA, uporedo sa ovim svetskim dizajnerima, izložili su svoje najnovije radove i mnogi mladi i afirmisani dizajneri, kao i kreatori izuzetno dizajniranih komada nameštaja srpskog proizvođača Hookl und stool, koji se za kratko vreme nametnuo kao brend. Izložbom članova ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i ove godine je predstavljen veliki broj umetnika koji svojim radovima iz različitih oblasti potenciraju i zaokružuju umetnički aspekt ove sajamske manifestacije.//

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: