Alumil Exl1

KOMFOR U MALOM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

EINAR JARMUND, HAKON VIGSNAES, ALESSANDRA KOSBERG, NIKOLAJ ZAMECZNIK

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

TOTEN, NORVEŠKA

POVRŠINA:

45,55 m2

FARMERSKA KUĆA U TOTENU (NORVEŠKA) PREDSTAVLJA PROJEKAT ARHITEKTONSKOG BIROA „JVA“, RENOMIRANE I PLODNE PROJEKTANTSKE KUĆE IZ OSLA KOJA JE OKRENUTA I POSVEĆENA PRINCIPIMA ODRŽIVE I EKOLOŠKE GRADNJE.

Objekat „Farm House“ podignut je u kompleksu porodične farme gde su već postojale dve starije građevine, pa su autori imali interesantan zadatak da se u što većoj meri prilagode zatečenom ambijentu, pejzažu, i da kroz novi objekat nastave odnosno osavremene život na imanju. Shodno tome, ali i samoj autorskoj filozofiji biroa, kuća je sagrađena gotovo u potpunosti od drveta, kako spolja tako i iznutra.


U ovakvom prostoru, koji je oslobođen bilo kakve težnje za grandioznošću, monumentalnošću, impresivnošću dimenzijama i efektima, čovek se oseća onakvim kakav zaista jeste. Utisak sigurnosti, udobnosti, topline, oslobođenosti od lažne veličine i zasićenosti stvarima, provejavaju svakim kutkom. Posebnu vrednost objekta predstavljaju široke prozorske kompozicije, urađene kao trake ili složeniji geometrijski nacrti.


Isto kao i eksterijer, i enterijer se odlikuje neprikosnovenom jednostavnošću stila. Zanimljivo je pomenuti da autorski tim „JVA“ smatra da se do jednostavnosti dolazi, dakle da je to cilj koji se treba postići opsežnim radom, a ne da je to polazna tačka, „tabula rasa“ projekta. Utisak prirodnosti enterijera dolazi od obilate upotrebe drveta, koje nije tretirano lakovima i drugim hemijskim sredstvima u cilju njegove preparacije ili ulepšavanja.


Osim ove koloritski neutralne podloge, retki su bojeni akcenti, odnosno prisutni su jedino u kuhinji gde se njima naglašava funkcionalna podvojenost tog dela prostora. Pregradni zidovi racionalno su iskorišćeni kao ormari, ostave i police, a jedini ukras na zidovima jesu živopisne slike ruralnog pejzaža koje se otvaraju na prozorima.  „Farm House“, kao još jedno ishodište brižljivog studijskoterenskog istraživanja biroa „JVA“, ukazuje na nove smernice održive arhitekture u Norveškoj ali i u ostatku Evrope.//ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No14
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: