Search
Close this search box.

KLUPA = SKULPTURA = KLUPA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PJOTR ŽURAW

OBJEKAT:

KLUPA – URBANI MOBILIJAR

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

DAMIAN KOCUR, MARCIN FAJFRUK, ALEXEI SIDELNIKOV

SESTI NA KLUPU POSLE DUGE ŠETNJE GRADSKIM ULICAMA ILI PARKOM, ZNAČI MNOGO ZA UMORNO TELO. ISTO TAKO, SESTI NA KLUPU I JEDNOSTAVNO UŽIVATI U POGLEDU ILI U PRIČI SA DRAGIM LJUDIMA, ZNAČI MNOGO ZA DUŠU. U TAKVIM SITUACIJAMA DIZAJN I IZGLED ODREĐENE KLUPE NAS MOŽE PRIVUĆI DA NA NJU SEDNEMO, A PONEKAD I LEGNEMO.

Udobnu klupu za javne otvorene prostore nije lako dizajnirati. “Uiliuili” je stilski, dinamičan i konceptualan urbani mobilijar koji je napravljen od digitalno prefabrikovanih drvenih elemenata pričvršćenih za čelične ramove. Ova klupa, koja istovremeno može da bude i skulptura, ponaša se dinamično, neformalno i nežno prema ljudima koji mogu da izaberu najugodniji način za njeno korišćenje.

Dizajn “Uiliuili” klupe uradio je poljski arhitekta Pjotr Zurov pod okriljem Univerziteta u Vroclavu u okviru projekta “Dobro je znati više”. Početna ideja je bila da je Univerzitet odlično mesto za razvoj zanimljivih ideja, pogotovo onih koje su nesvakidašnje, naučne i edukativne. Ovaj univerzitet promoviše inspirativne ideje i to ga čini jedinstvenim.

Klupa se sastoji od velikog broja montažnih prefabrikovanih elemenata. Svaki element je napravljen od digitalno prefabrikovanih drvenih elemenata bukve, dimenzije 8×3 cm, sa specifičnim zaobljenjem na krajevima i svaki ima jedinstvenu dužinu. Grupa elemenata se spaja u celinu i pričvršćuje za čelični ram. Kombinacijom elemenata različitih dužina dobijena je talasasta struktura klupe, što je i bila inspiracija za neobično ime “Uiliuili”. Redosled slova i njihov oblik podseća na oblik klupe. Zanimljiv talasasti oblik je dizajniran prema svim principima ergonomije i ohrabruje korisnike na nekonvencionalno ponašanje. Na klupi se može sedeti, ležati, protezati, sklupčati, visiti, skakati…

Mogućnosti su beskonačne i svaki korisnik može otkriti novu mogućnost korišćenja u zavisnosti od ličnih afiniteta i kreativnosti. Dimenzija klupe je 960x270x85cm, a modularnost elemenata omogućava da klupa ima manju ili veću dužinu. Završna obrada može biti prozirno lakiranje ili farbanje neprozirnim bojama. Osnovna ideja za profil klupe, kombinacija različitih položaja ležaljki za sunčanje, i dužina klupe, omogućava korisnicima da izaberu najudobnije mesto na klupi za odmor. Istovremeno ova neobična klupa poziva na neformalno ponašanje na javnom mestu.

Klupa je postavljena ispred glavnog ulaza u biblioteku Univerziteta u Vroclavu, nije napadna, ali privlači pažnju. Nije namenjena samo studentima, da na njoj čitaju ili da se odmaraju, već je zamišljena kao mesto za susrete i mesto za odmaranje za sve ljude koji cene i prepoznaju dobar dizajn i koji su otvoreni za nova, inspirativna rešenja.// ek Ivana Nikolić

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio