Search
Close this search box.
congress

DIVLJI U SRCU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LANA TIKVEŠA

LOKACIJA:

GALERIJA SINGIDUNUM

POVRŠINA:

19 – 30.3.2014 m2

Lana Tikveša, diplomirani slikar-keramičar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, posle dužeg vremena obradovala je publiku, kolege i sve ljubitelje unikatnih keramičkih skulptura samostalnom izložbom Divlji usrcu. Izložila je dvanaest skulptura različitih dimenzija, nastalih u periodu 2008-2013. godine u tehnici keramike sa elementima od drveta, za koje je više puta bila nagrađivana u zemlji i inostranstvu, na prestižnim postavkama .
Polazište za ove skulpture su forme čajnika, ali samo kao povod. Skup prepoznatljivih elemenata, čak neka vrsta metafore ljudske figure, čini ove forme bliskim i inicira komunikaciju sa posmatračem. Kroz istraživanje različitih tekstura i struktura gline, kolorističkih odnosa površina, ove forme se razvijaju, mutiraju i evoluiraju do apstraktnih oblika, asociraju na podvodni svet, različite organske ili pak geološke strukture, na takav način da svaka razvija svoj karakter i ličnost, svoj emocionalni naboj. Različite površine i njihovi odnosi i tokovi, odnos celine forme i detalja, pokret i kretanje zaustavljeni i zamrznuti u vremenu, zapravo su pokušaj da se zabeleži i sačuva neki jedinstveni trenutak, emocija i atmosfera, potraga za esencijom osećanja i pokreta, za.suštinom života. Bogatog kolorita,besprekorne tehničke izvedbe, likovno i umetnički na vrhunskom nivou, ove fantastične gromade monumentalnošću i lepotom su odašiljale snažnu pozitivnu energiju i plenile svojom snagom i veličanstvenošću tokom desetodnevne postavke u galeriji SINGIDUNUM. //ek MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ – Više u EKO KUĆI No12

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela