Search
Close this search box.
congress

ART ECO

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

GALERIJA KARAS, PRAŠKA 4, ZAGREB

U utorak, 3. juna u 19 sati u Galeriji Karas u Zagrebu, Praška 4, otvorena je izložba „ART ECO“, žirirana tematska izložba članova ULUPUH-a. Autor koncepcije je Davor Klarić a kustoskinja i selektorka Ana Lendvaj. Organizator izložbe je ULUPUH.

Ekološka dimenzija svakog umetničkog medija danas je pitanje kulturne higijene civilizacije koju i dalje želimo nazivati naprednom. Stoga je ULUPUH, na predlog Sekcije za oblikovanje odevanja, usvojio kao svoj dugoročni projekat ciklus bijenalnih izložbi sa ekološkom temom, uz sudelovanje svih ULUPUH-ovih sekcija. Naziv izložbe Art Eco namerno asocira i korespondira s Art Deco pravcem čiju dekorativnost u oblikovanju (vodeću u mnogim ULUPUH-ovim sekcijama) “zaodijeva” ekološkim pristupom. Odabrani radovi pripadaju različitim umjetničkim žanrovima, od modnog dizajna do nakita, skulpture ili fotografije. Autori su na temu odgovorili neposredno ili s njom interferirali na razne drugačije načine – u izvedbi djela, izborom materijala, komparacijom eko i anti-eko situacija, tema, materijala.
„Zanimalo nas je kako primijenjeni umjetnik funkcionira u eko-zoni, u njezinim zabranama i ograničenjima ugrađenim u samu definiciju ekologije. I kakvu si umjetničku slobodu mogu dozvoliti primijenjeni umjetnici odrasli u svijetu koji je svjedok ekološkim turbulencijama proizvedenim čovjekovim uvjerenjem da se njegove greške u odnosu na prirodu neće osjetiti još generacijama, a osjetile su se – odmah!?“ (Ana Lendvaj, iz predgovora izložbi)

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela